Peix mort a la costa d'Sri Lanka
A banda dels grans animals, a la costa del país també s'hi acumulen petit peixos morts (Reuters/Dinuka Liyanawatte)

Centenars d'animals morts a la costa de Sri Lanka, un mes després d'un desastre ecològic

Un mes i mig després que el vaixell mercant X-Press Pearl s'incendiés i s'enfonsés, han començat a aparèixer tortugues, dofins i balenes morts a l'illa

RedaccióActualitzat

Els efectes d'un vessament tòxic no acaben quan els químics desapareixen de la superfície. Perviuen molt de temps. A Sri Lanka en són testimonis. Un mes i mig després de desastre ecològic del mercant X-Press Pearl han començat a trobar-se animals marins morts a la costa.

Segons les autoritats, no és normal que en aquesta època de l'any apareguin tants animals morts. Han trobat més de 170 tortugues, una vintena de dofins i quatre balenes mortes, a banda de molts peixos petits. L'any passat, per aquestes dates, només van trobar dues tortugues mortes.

El cadàver d'una tortuga a la costa d'Sri Lanka
El cadàver d'una tortuga a la costa de Sri Lanka (Reuters/Dinuka Liyanawatte)

L'MV X-Press Pearl anava carregat de productes químics quan es va incendiar el 20 de maig. Transportava 25 tones d'àcid nítric, hidròxid de sodi (sosa càustica) i altres productes químics perillosos, a més de 300 tones de combustible i 28 contenidors de grànuls de plàstic per fabricar bosses i embalatges.

L'incendi del vaixell va durar dues setmanes fins que finalment es va acabar enfonsant a principis de juny.

Experts ambientalistes asseguren que els efectes del desastre ecològic duraran dècades.

Un home recull els cadàvers de tortugues que han aparegut a la costa
Un home recull els cadàvers de tortugues que han aparegut a la costa (Reuters/Dinuka Liyanawatte)

Als animals, els han trobat a la costa que dona a la zona on hi va haver l'accident del vaixell. Alguns dels exemplars tenen grànuls de plàstic i d'altres presenten un aspecte de mort poc natural.

Des que el vaixell es va enfonsar, a la costa del país han recollit 1.500 tones de residus, la majoria plàstics dels contenidors.

Inicialment es va prohibir la pesca a la zona, però després s'han aixecat les restriccions. Els animals marins morts fan pensar que els productes tòxics que hi ha al mar poden acabar també en els habitants de l'illa.

L'X-Press Pearl cremant a la costa d'Sri Lanka
L'X-Press Pearl va estar més de 12 dies cremant a la costa de Sri Lanka (Forces Aèries de Sri Lanka)

Pendent de judici

El cas està pendent de judici a Sri Lanka. Les autoritats creuen que l'incendi el va provocar l'àcid nítric. El propietari del vaixell diu que eren conscients que hi havia una fuita en un dels contenidors d'àcid, però afegeix que tant Qatar com l'Índia els van denegar entrar a port per reparar-la.

El capità del vaixell, de nacionalitat russa, està retingut al país i pendent de judici.

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut