Narcovelers
Així transportaven la droga en narcovelers entre l'Amèrica del Sud i Europa (ACN)

Cau la xarxa més gran de narcovelers, beneïda per un santer i amb un detingut a Girona

Durant l'operatiu, que s'ha desplegat en onze països, s'han detingut 50 persones i han requisat 1.500 quilos de cocaïna i vuit embarcacions

Redacció/Agències

Una macrooperació policial amb participació d'onze països ha permès desmantellar l'organització de narcovelers més gran del món, que operava entre l'Amèrica del Sud i Europa. Hi ha 50 detinguts, un dels quals a la demarcació de Girona.

Es tracta d'un operatiu conjunt de la Policia Nacional amb les autoritats noruegues, nord-americanes i britàniques, que a més de la cinquantena d'arrestos també han fet 47 escorcolls a set països, inclòs un a les comarques gironines. Durant el dispositiu, que ha tingut la col·laboració de l'Europol i investigadors de França, Polònia, Portugal, Bulgària, Panamà i Saint Lucia, s'han requisat 1.500 quilos de cocaïna, vuit embarcacions i 36 vehicles, a més de nombrosos telèfons mòbils.

A l'Estat s'han fet 28 registres, 13 a Màlaga, sis a València, cinc a Almeria, dos a Alacant i un a Múrcia, a banda del de Girona, amb el resultat de 26 persones detingudes, més de la meitat de les que han estat arrestades en total durant el macrooperatiu. Entre ells hi ha un atracador de bancs i furgons blindats noruecs, que ja havia complert 15 anys de presó i que s'havia reconvertit al narcotràfic.

Benedicció per transportar la droga

L'organització criminal també tenia relació amb un santer, que els oferia la seva benedicció per garantir l'èxit de les operacions del transport de cocaïna en velers entre Sud-amèrica i Europa.

La investigació va començar el juny del 2020, arran de la detecció d'una organització originària del Regne Unit que importava cocaïna a Europa, des de l'Amèrica del Sud, a través de les illes Canàries.

Els narcotraficants esperaven ordres des d'indrets com el Brasil, Colòmbia, la Guaiana, Trinidad i Tobago, Barbados o Panamà, i creaven narcorrutes fins a Tenerife, Gran Canària, El Hierro i Lanzarote. També utilitzaven els ports de València, Alacant, Almeria i Màlaga com a punts logístics.

Més de dues dècades dedicades al narcotràfic

El líder de la banda, ben relacionat amb càrtels de la droga colombians i mexicans, podria portar més de 20 anys dedicant-se al narcotràfic. Era ell qui reclutava els tripulants dels velers, i un altre responsable de la banda s'encarregava de mantenir-los.

Entre els detinguts hi ha nombrosos integrants del càrtel dels Balcans, que tenien un elevat nivell de vida a la Costa del Sol, i que es dedicaven a blanquejar els diners de la cocaïna a través d'un entramat d'empreses a diversos països.

 

ARXIVAT A:
PolicialNarcotràficDrogues
Anar al contingut