Catàstrofe de "proporcions èpiques" a Líbia: l'abans i després a Derna, engolida per l'aigua

El cicló, que ha provocat la mort d'almenys 6.900 persones, va rebentar dues preses en mal estat i es va endur ponts, edificis i barris sencers

RedaccióActualitzat

El pas del cicló Daniel per l'est de Líbia ha esborrat del mapa bona part de la ciutat de Derna, tal com mostren les imatges de satèl·lit d'abans i després de la catàstrofe.

El responsable secundari de la tragèdia que ha suposat la mort d'almenys 5.000 persones a aquesta ciutat ha estat el riu que porta el mateix nom i que passa pel mig:

Per aquest riu no baixa aigua durant la major part de l'any, però la violència del Daniel va fer rebentar aquest diumenge dues preses en mal estat que eren riu amunt, i l'avinguda d'aigua es va endur tots els ponts de la ciutat.

I amb els ponts, també van desaparèixer bona part dels edificis dels voltants, de fet barris sencers, i també els seus habitants, que van ser arrossegats per l'aigua.

Així, en poques hores, una ciutat que tenia uns 100.000 habitants ha vist morir un 5% de la població, desaparèixer unes 10.000 persones més, mentre es calcula que 30.000 s'han quedat sense casa.

En aquest vídeo es pot apreciar com l'aigua va engolir les cases del voltant del riu després de la destrucció dels ponts:


És el resultat d'una catàstrofe natural i també de 12 anys de guerra i desgovern al país, ocupat a la part est per un govern rebel no reconegut per la comunitat internacional.
 

"Les necessitats humanitàries són gegantines"

L'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, ha descrit la catàstrofe com de "proporcions èpiques", agreujada per l'absència de serveis bàsics com l'electricitat o la telefonia mòbil.

El delegat de la Federació Internacional de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja, Tamer Ramadan, ha comparat la devastació amb el terratrèmol del Marroc:

"Estem fent tot el que podem per donar primers auxilis, evacuar ferits, oferir suport psicològic i altres serveis humanitaris, però les necessitats són gegantines i superen de molt la capacitat de la Mitja Lluna Líbia i del govern."

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut