Catalunya té més de 20.000 nius d'orenetes censats, un rècord en deu anys

L'Institut Català d'Ornitologia organitza un cens de nius actius per intentar protegir-los

Una oreneta pot consumir 310.000 insectes en un any. Són grans aliades contra mosquits, mosques i pugons.

Tant l'oreneta cuablanca com els seus nius estan protegits per llei i, per tant, no es poden destruir.

A Catalunya hi ha més de 20.000 nius actius, segons el cens de l'Institut Català d'Ornitologia, la xifra més alta en els últims deu anys.

"Niu censat, niu protegit" és la idea fonamental que hi ha darrere del Projecte Orenetes, una iniciativa d'estudi dels ocells i el medi urbà basada en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius.

"Hi ha escoles, associacions d'escoltes, associacions de veïns i ornitòlegs que agafen unitats de mostreig a tot el territori", explica Xavier Riera, responsable de l'àrea de divulgació i formació, que destaca la importància de tenir la màxima quantitat possible de nius situats: "Com més dades aconseguim, més útil i més fiable serà el sistema".

Per participar-hi cal registrar-se al web o a l'aplicació orenetes.cat, seleccionar una unitat de mostreig i entrar-hi les dades, especificant si els nius estan sencers o en construcció.

Els nius estan protegits també fora de l'època de cria i encara que estiguin buits. Fer-los malbé pot comportar multes i penes de presó.

Aquests ocells, que venen de l'Àfrica subsahariana, "han de fer distàncies enormes per fer la seva boleta de fang i posar-la allà, tenen molts depredadors i tenen una vida dura", explica Helena Muñoz, agent major del cos d'Agents Rurals, que demana "respectar els seus nius", tot i les queixes d'alguns veïns, sobretot pels excrements.

Els municipis on s'han comptat més nius són Mollet del Vallès, Roda de Ter i Cardedeu.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut