Catalunya és on s'investiguen més casos d'abusos sexuals de l'Església a Espanya

La Fiscalia General de l'Estat recopila un total de 68 casos que investiguen sobre abusos sexuals en institucions religioses

Redacció/AgènciesActualitzat

La Fiscalia General de l'Estat ha rebut un total de 68 causes d'investigació sobre agressions i abusos sexuals en congregacions, escoles o altres institucions religioses.

El 31 de gener, la Fiscalia General de l'Estat va sol·licitar a les fiscalies autonòmiques informació sobre tots els casos de pederàstia relacionats amb l'Església catòlica que estaven investigant.

Catalunya és el territori de l'estat on hi ha més investigacions d'aquest tipus en curs, 14. Aquests casos investigats estan en mans de la Fiscalia de Barcelona (1), l'Hospitalet de Llobregat (4), Tarragona (4), Mataró-Arenys de Mar (3), Manresa-Igualada-Vic (1) i Terrassa (1).

A continuació, en nombre de casos, hi ha la Comunitat de Madrid (8), Andalusia (7) i Galícia (7).

A Astúries, Cantàbria, Extremadura, La Rioja i Navarra no consta que hi hagi cap indagació oberta d'aquest tipus.

El cas de Navarra, però, és especial perquè la setmana passada es va fer públic un informe que identificava 31 presumptes abusadors i 52 víctimes en el si de l'Església catòlica. Les xifres són "només la punta de l'iceberg", segons el conseller de Polítiques Migratòries i Justícia del govern navarrès, Eduardo Santos.

Interior d'una església (Pexels/Daniel Borges)


Una "visió global" de la situació

"Un cop rebudes les dades quantitatives relatives a les causes, és moment de fer-ne una anàlisi qualitativa, amb la finalitat d'estudiar i dimensionar el fenomen dels procediments en tramitació", anuncia la Fiscalia en una nota de premsa.

La Fiscalia indica que "promoure l'acció de la justícia és el mandat constitucional i l'obstinació en el treball de les fiscalies davant els fets que puguin ser constitutius de delicte".

Fonts fiscals citades per l'agència Europa Press apunten que aquesta recopilació "manual" de dades que s'ha fet era l'única manera de tenir una "visió global" per poder fer un diagnòstic de la situació.


Iniciatives al Congrés

Aquestes actuacions de la Fiscalia no invaliden les mesures que prepara el govern espanyol "per aclarir els fets i impedir que tornin a repetir-se", segons apunta l'executiu.

Abans que la Fiscalia General de l'Estat assumís la investigació dels abusos en institucions religioses, Unides Podem, Esquerra i EH Bildu van registrar una iniciativa al Congrés dels Diputats per crear una comissió parlamentària que investigui aquests casos, una petició que la cambra va admetre a tràmit.

El PNB va presentar una altra iniciativa perquè fos una comissió independent d'experts qui fes un informe.


Per la seva banda, el PSOE és partidari que sigui el defensor del poble, Ángel Gabilondo, qui lideri una comissió formada per experts, representants d'associacions de víctimes i membres de l'Església.

Els socialistes i les altres formacions negocien per trobar la millor fórmula per investigar els abusos.

Mentrestant, la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) ha avançat que no crearà cap comissió independent per investigar els casos sexuals. El president de la CEE i arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, va assegurar a mitjans de gener que cada bisbat s'encarregarà d'investigar els casos de la seva diòcesi.

El ministre de Presidència, Félix Bolaños, amb el president de la Conferència Episcopal Espanyola, Joan Josep Omella
El ministre de Presidència, Félix Bolaños, amb el president de la Conferència Episcopal Espanyola, Joan Josep Omella (ACN)
ARXIVAT A:
Pederàstia Església
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut