El pic de la segona gran calorada de l'estiu ofega el Pirineu i ponent

S'ha arribat als 41 graus a Lleida i Organyà i Protecció Civil demana que tothom es protegeixi i protegeixi els més vulnerables

RedaccióActualitzat

Catalunya pateix aquest dimarts el pic de la segona gran calorada de l'estiu. Els termòmetres s'han enfilat fins a temperatures extremes, sobretot a partir del migdia.

S'han assolit temperatures fora de l'habitual, com 41 ºC a Lleida, Baldomar i Organyà. A prop, a la Seu d'Urgell s'ha arribat a 38,2 ºC, a més d'altres valors molt alts al Pirineu, com els 37 de Das i els 36 de Vielha.

Les temperatures han estat especialment altes al pla de Lleida i a comarques com el Solsonès. S'han superat els 40 ºC a Oliana, Baldomar, Castellnou de Seana, el Canós, Golmés, Vallfogona de Balaguer, el Poal o Alcarràs, mentre que les temperatures s'han mantingut en valors menys extrems a tota la costa.

Tal com ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya, aquestes temperatures han batut un rècord: el radiosondatge de Barcelona que es fa cada dia a uns 1.500 m d'altitud ha mesurat 27,8 ºC, el valor més alt en els 25 anys que fa que hi ha dades.

 

Protecció Civil ha activat fins al vespre l'alerta del PROCICAT per calor molt intensa a gairebé arreu del país i especialment a les comarques de Lleida i la Garrotxa.

L'episodi ja s'ha fet notar la nit passada, que ha estat tòrrida, com també ho serà la pròxima, amb mínimes superiors als 25ºC a bona part del litoral, on les màximes quedaran temperades, amb el pronòstic que els termòmetres vagin normalitzant-se a partir d'aquest dimecres.

Protecció Civil ha demanat als ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i es tingui especial vigilància de les persones grans, amb alguna discapacitat, amb malalties cròniques o que treballin a l'aire lliure.

Alguns dels consells bàsics davant d'episodis com aquest són hidratar-se sovint, evitar sortir el carrer a les hores de més calor, no sortir a fer esport, posar-se gorra o fins i tot anar-se'n a indrets públics (com un centre comercial o una biblioteca) amb aire condicionat, a més de vetllar per la gent gran i els animals de companyia.

La metgessa de l'Hospital Clínic Elisenda Gómez ha remarcat que, davant d'una sensació de malestar per calor, cal actuar i prevenir que vagi a més, especialment en el cas de la gent gran. 

Aquest episodi arriba just quan l'ONU ha certificat que la setmana passada va ser la més calorosa registrada mai al món, des que es mesuren les temperatures.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut