Cataloguen 4.000 gravats medievals amagats en una zona boscosa del Pallars Sobirà
Un cavall gravat a la roca (ACN/Marta Lluvich)

Cataloguen 4.000 gravats medievals amagats en una zona boscosa del Pallars Sobirà

Els arqueòlegs han qualificat el conjunt de la vall d'Àssua com a "excepcional i inèdit" al Pirineu

ACN/RedaccióActualitzat

Els historiadors es pregunten què hi feien gairebé 4.000 gravats de l'època medieval amagats dins d'una zona boscosa en ple Pirineu.

El Grup d'Arqueologia d'Alta Muntanya de la UAB-CESIC ha documentat 3.940 gravats a la vall d'Àssua, a una zona coneguda com el Solà de Saurí, un conjunt que han qualificat d'"excepcional i inèdit a la serralada pirinenca".

Per encàrrec del Departament de Cultura, els arqueòlegs han estat treballant durant dos anys en aquests gravats, que van descobrir un grup de veïns de la zona.

Es tracta de gravats de l'edat mitjana, entre els segles XIV i XV i, a tot estirar, inicis de l'època moderna.

"Una part important dels gravats és relativament homogènia a nivell estilístic i d'època, que fa pensar en poques mans i en certa premeditació de situar això en aquesta zona", explica Ermengol Gassiot, del grup d'Arqueologia d'Alta Muntanya.

Hi ha també una data en una inscripció d'uns cinc centímetres, on s'hi pot llegir: "Aquest any del Senyor 1319 + aquesta creu pètria + s'exposa a la terra. Va fer-la 6 de maig + Pere Arnau sacerdot". Es creu que podria ser un monjo que va exercir de notari al monestir de Gerri de la Sal, al Pallars Sobirà.

Un dels gravats a la roca, molt ben marcat, a la vall d'Àssua (ACN)
Un dels gravats a la roca que han analitzat els arqueòlegs (ACN/Marta Lluvich)

Soldats, músics i animals

L'inventari del que s'ha trobat a la zona, entre 1.200 i 2.000 metres d'altitud, s'ha presentat aquesta setmana en una conferència.

 

Als gravats hi ha escuts, espases, vestimentes o ballestes que porten a l'època medieval i, a més de la presència de soldats, també hi ha músics, que toquen cornamuses detallades, com explica Gassiot:

"Hi ha detalls com els forats per tocar la gaita o fins i tot el forat d'afinar, que fan pensar que estaven molt avesats a aquests instruments de la baixa edat mitjana."

 

També es troben caçadors amb ballesta i sempre són caceres d'ocells i no d'altres animals, com senglars.

Un dels gravats trobats a la Vall d'Àssua (ACN/Marta Lluvich)

En algunes roques hi ha figures mes complexes i diversos animals com faisans, cavalls, canins o felins.

Les preguntes dels arqueòlegs

A l'edat mitjana hi havia senyors feudals que tenien soldats al seu servei, el servei d'host i cavalcada, i que podien enfrontar-se entre ells, en un clima de conflictivitat que poden recollir els gravats, que també podrien explicar algun fet concret.

Un altre dubte que es plantegen els arqueòlegs és si es van fer per encàrrec d'algun senyor feudal o abat; o si són senzillament una distracció d'algun pastor o potser vassalls locals que havien prestat servei d'host i cavalcada.

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut