Meritxell Budó i Damià Calvet amb Quim Torra al Palau de la Generalitat el desembre deL 2019 (Europa Press / Jordi Bedmar)

Catalangate: els exconsellers Budó i Calvet també van ser espiats amb Pegasus

Els seus telèfons es van analitzar arran de l'espionatge a Torrent i ara s'ha pogut confirmar que van ser infectats amb el programa espia israelià
Redacció Actualitzat
TEMA:
Catalangate

Meritxell Budó i Damià Calvet també han estat espiats amb el programa Pegasus, utilitzat per dur a terme la majoria dels espionatges del Catalangate. Ho ha confirmat el vicepresident del govern, Jordi Puigneró en declaracions a Catalunya Ràdio.

L'espionatge a l'aleshores consellera de la Presidència i portaveu del govern i a l'aleshores conseller de Territori i Sostenibilitat va tenir lloc fa un any i s'ha pogut confirmar ara.

També s'ha pogut confirmar la infecció d'un tercer telèfon, el d'Ivan Monforte, aleshores cap de gabinet de Puigneró.

El vicepresident ha explicat que quan es va saber que el president del Parlament, Roger Torrent, havia estat espiat amb Pegasus, van demanar a l'Agència de Seguretat de Catalunya, que tot just s'estava posant en marxa, que analitzés els telèfons de les persones del govern que ho demanessin.

Es van analitzar els mòbils d'onze alts càrrecs, dels departaments de la Presidència, de Territori i Sostenibilitat i de Polítiques Digitals, i en aquell moment, "com que no es coneixien els vectors d'atac de Pegasus", no es va poder determinar que estiguessin infectats.

Ara, però, com que es coneixen, s'ha pogut confirmar que tres d'aquells onze mòbils, els de Budó, Calvet i Monforte, sí que van ser espiats, "en algun moment anterior al 2020", amb Pegasus, perquè "se n'han trobat rastres". Budo, de fet, ja apareixia a la llista de Citizen Lab.

Als mòbils de les altres vuit persones, entre les quals hi havia caps de gabinet i secretaris generals, no s'hi ha trobat cap rastre de Pegasus.


"Hi haurà més noms"

Puigneró ha explicat que el govern continuarà analitzant dispositius de més alts càrrecs i s'ha mostrat segur que "sortiran més positius". També que el govern està bastint "un servei específic per analitzar amb més precisió aquest tipus d'atacs tan sofisticats que no es detecten amb una anàlisi normal".

Ha detallat que, en l'actual govern, tots els consellers i tres persones de l'entorn de cada conseller disposen d'un programari especial que minimitza el risc de ser ciberatacats a través del mòbil.

Ha admès, però, que "sempre hi pot haver escletxes" i que caldrà fer anàlisis permanentment per evitar "noves intrusions de noves tipologies que es puguin produir en el futur".

El vicepresident considera que el Catalangate és "un escàndol majúscul", i, en referència al govern espanyol, ha dit que "se'ls ha escapat de les mans".

"El CNI ha confirmat que va comprar Pegasus i que l'ha utilitzat i, per tant, la primera hipòtesi que hem de posar sobre la taula és que això ve de dintre de l'Estat."

"No pot ser que cada dia anem descobrint noves persones positives de Pegasus", ha denunciat, abans d'exigir "una investigació en tota regla". També ha tornat a demanar la dimissió de Margarita Robles, ministra de Defensa, de qui depèn el CNI.


El govern, acusació particular

L'anunci de l'espionatge a Budó, Calvet i Monforte arriba l'endemà de saber-se que el govern es presentarà com a acusació particular en el cas Catalangate. En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la portaveu, Patrícia Plaja, també va avançar que els serveis jurídics de la Generalitat treballen per presentar querelles relacionades amb aquest escàndol.

A més, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha confirmat que presentarà una querella individual per l'espionatge a què ha estat sotmès.

El Catalangate va esclatar fa quinze dies, el 18 d'abril, quan el setmanari nord-americà The New Yorker i el laboratori canadenc Citizen Lab van fer públic que almenys 65 persones de l'àmbit independentista català haurien estat espiades amb Pegasus o amb Candiru, dos programes fabricats a Israel que serveixen per espiar a través del telèfon mòbil o de l'ordinador personal.


El jutge demana els telèfons de Torrent i Maragall

Aquest dimecres també s'ha sabut que gairebé dos anys després de la presentació de la denúncia, el jutge de Barcelona que investiga el primer cas conegut d'espionatge a polítics amb el programa Pegasus ha demanat els telèfons als dos afectats: Torrent i el diputat d'ERC Ernest Maragall.

La petició té per objectiu poder analitzar els aparells infectats amb el programari espia en un moment en què la investigació pràcticament no ha avançat, a l'espera de la col·laboració d'Israel, el país on l'empresa NSO fabrica Pegasus.
 

 

ARXIVAT A:
Catalangate
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut