Casos aïllats de nens i nenes ingressats per complicacions que podrien tenir relació amb la Covid
Els pediatres ja estan avisats i poden identificar de seguida els símptomes

Casos aïllats de nens i nenes ingressats per complicacions que podrien tenir relació amb la Covid

Són molt pocs casos, però s'ha avisat els pediatres perquè vigilin els símptomes i els derivin als hospitals a temps

Xavier DuranActualitzat

Alguns casos aïllats de nens i nenes amb un quadre inusual de dolor abdominal i altres símptomes gastrointestinals, com diarrea o vòmits, han creat alarma al Regne Unit i altres països per una hipotètica relació amb la Covid-19.

Els pediatres han estat alertats perquè reaccionin immediatament si veuen pacients amb aquests símptomes. Però de moment no es pot establir aquesta relació amb la Covid-19 i el quadre inflamatori pot ser causat per un altre agent patogen.

Els afectats solen presentar un estat general acceptable, però poden evolucionar, en poques hores, cap a un xoc, amb taquicàrdia i hipotensió.
 

L'alerta sorgeix al Regne Unit

El tema va sorgir diumenge passat amb una alerta del sistema públic de salut britànic (NHS England), que va arribar als metges de família
i que va ser difosa per la PICS (Societat de Cures Intensives Pediàtriques) per Twitter:

 

El missatge de l'NHS explicava que les tres últimes setmanes hi havia hagut un augment aparent de casos de nens de totes les edats amb un estat inflamatori que requeria cures intensives.

El comunicat es referia a dolor abdominal i a símptomes gastrointestinals en nens que havien donat positiu en el test PCR del SARS-CoV-2, però també en altres que havien donat negatiu.

Per tant, no afirmava que hi hagués una relació amb la Covid-19.

Els símptomes també podien incloure febre, tensió arterial baixa, picors i dificultats per respirar.

Alguns eren també compatibles amb la malaltia de Kawasaki, que pot provocar danys coronaris, però que si es tracta aviat sol presentar una bona recuperació en la majoria d'infants.

Una hipòtesi és que alguns infants amb malaltia de Kawasaki hagin contret la Covid-19 i això hagi comportat complicacions.

Una altra és que es tracti d'una resposta inflamatòria posterior a la infecció, deguda a la sobrecàrrega del sistema immunitari.

 

Nens i nenes, poc afectats per la Covid-19

Arran de totes aquestes notícies, el Reial Col·legi de Pediatria i Salut Infantil emetia un comunicat intern, adreçat a professionals, en què recordava que els infants són els menys afectats per la Covid-19.

Tot i demanar als pediatres que estiguessin atents a símptomes concrets o a malalties que puguin provocar més vulnerabilitat davant del coronavirus, acabava fent aquesta recomanació:

"Malgrat això, el nostre consell continua sent el mateix: els pares haurien de ser tranquil·litzats perquè és improbable que els nens caiguin seriosament malalts de Covid-19, però si estan preocupats per la salut dels nens per qualsevol raó, han de demanar ajut a un professional de la salut".

Metges com Sanjay Patel, especialista en malalties infeccioses dels nens, també demanava calma a Twitter:

"Malgrat que de forma benintencionada, aquests casos han generat una gran quantitat d'ansietat als pares. S'ha informat d'uns 20 casos en una població infantil d'11,5 milions al Regne Unit. La majoria han donat negatiu de Covid. Potser és un fenomen post-Covid, o potser no. Necessitem perspectiva, no histèria".

 

 

Pediatres: avisats i coneixedors dels símptomes

En tot cas, els pediatres de diversos països han estat alertats perquè controlin si existeix una relació amb la Covid-19.

L'Associació Espanyola de Pediatria ha recomanat als metges que estiguin atents als símptomes, per derivar urgentment els nens, si cal, a un centre hospitalari:

"Davant l'aparició d'alguns d'aquests símptomes es recomana tenir un alt índex de sospita, monitoritzar la freqüència cardíaca i la tensió arterial i valorar la derivació urgent a un hospital proper".

També explica que els símptomes s'han observat en nens amb PCR positiva per a SARS-CoV-2 i també amb PCR negativa. Però en alguns d'aquests últims s'ha detectat serologia positiva de SARS-CoV-2. Per tant, no tenien la infecció, però l'havien passat.

En un comunicat posterior, l'Associació crida a la calma a les famílies i recorda que els pediatres ja han estat avisats i poden actuar davant dels primers símptomes.

També insisteix a dir que els casos són poc freqüents i que aquestes infeccions "tenen un tractament ben establert, independentment del tipus d'agent infecciós que les causi".

El doctor Antonio Moreno, cap de Pneumologia Pediàtrica i Fibrosi Quística de l'Hospital Vall d'Hebron, afirma que, tot i que és difícil donar xifres, a Catalunya potser n'hi ha hagut 7 o 8 casos:

"És important explicar que aquesta malaltia s'ha donat en molt pocs casos i que tots estan responent bé al tractament".
També aprofita per recordar als pares que poden continuar sortint al carrer, "però no s'han d'ajuntar unes famílies amb altres, hem de seguir mantenint la distància social".

Aquests símptomes els poden reconèixer fàcilment els pediatres. Segons Pepe Serrano, pediatre d'atenció primària i membre de la junta de la Societat Catalana de Pediatria, el comunicat de l'Associació Espanyola "no és una alerta com a tal, sinó un recordatori":

"Els pediatres som coneixedors que hi ha virus que en molt poques ocasions són capaços de provocar això. Aleshores, amb un ambient on hi ha un virus predominant i apareixen casos excepcionals com aquests, és lògic pensar que hi pot haver relació i que l'associació espanyola de pediatria ens alerti".

També comenta que "en un ambient d'epidèmia, si fas tests a molta gent pot sortir positiu a molta gent", però que no implica necessàriament relació:

"No hem d'oblidar un dels principis bàsics: que la casualitat no vol dir que sigui causalitat. Poden coincidir en el temps, però no vol dir que una cosa sigui causa de l'altra".

I conclou que "el fet que aquests casos excepcionals s'hagin detectats vol dir que el sistema de vigilància pediàtrica funciona".

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut