Cas Rubiales, i ara què: el recorregut als tribunals del petó forçat

Jesús Avezuela, exmembre del Tribunal Administratiu de l'Esport, considera que es podria haver inhabilitat el president de l'RFEF per abús d'autoritat

Actualitzat

El petó forçat de Luis Rubiales a Jennifer Hermoso és el gest de la discòrdia al Tribunal Administratiu de l'Esport (TAD). La major part del tribunal va desestimar la inhabilitació cautelar del president de la Federació Espanyola de Futbol en considerar el seu comportament només una "infracció greu". L'expedient disciplinari del TAD va rebutjar que Rubiales exercís un abús d'autoritat, una infracció considerada "molt greu" que hauria obert la porta al govern espanyol per suspendre'l.
 

Què explica la diferència dins el TAD?

Segons Jesús Avezuela, exmembre del TAD i doctor en Dret, la majoria del tribunal hauria interpretat que el caràcter sexual del petó, com es detalla en l'expedient del cas, sobrepassaria l'anàlisi que podien fer del cas. Una possible agressió sexual que, diuen, hauria d'estudiar la justícia ordinària.

"És difícil encaixar el petó en un abús d'autoritat. Es pot fer? Sí, es pot fer, però cal interpretar-ho així i cadascú al TAD ho ha interpretar d'una manera".

La interpretació d'un petó no consentit com a abús de poder la fa el president del TAD en un vot particular a la resolució del tribunal. Com el Consell Superior d'Esports (CSD), Francisco de Miguel Pajuelo creu que el gest de Rubiales, des d'una posició d'autoritat, suposaria una infracció molt greu per tractar-se d'un acte desmesurat, injust i discriminatori per a la dona.
 

El TAD el pot suspendre cautelarment?

Avezuela apunta que aquesta lectura del president del TAD, en la mateixa línia que el CSD, no altera l'estudi de l'expedient: "Això refermaria que el Consell Superior d'Esports no estaria tan equivocat. Algú, en aquest cas el president del Tribunal Administratiu de l'Esport, ha pensat igual. No té cap conseqüència jurídica. És més psicològica que jurídica".

El govern ha demanat mesures cautelars per suspendre temporalment Rubiales fins que no hi hagi sentència ferma. En aquest sentit, l'exmembre del TAD, Jesús Avezuela, qüestiona l'encaix legal d'aquesta decisió perquè "l'executiu està volent anticipar una sanció sense tenir en compte que es podria arxivar el cas".

 

Què podria portar el cas a la via penal?

Maria del Prado Escoda Merino, jutgessa i coordinadora de la comissió violència de gènere de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia, assegura que només una denúncia de la jugadora o de la Fiscalia portaria el cas per la via penal i paralitzaria l'administrativa.

 "Amb els delictes sexuals hi ha d'haver aquesta voluntat per part de la víctima o bé de la Fiscalia substituint la víctima. Perquè realment, és clar, la víctima ha d'estar disposada a suportar el que suposa un procediment penal".

En el cas que Jennifer Hermoso decidís no interposar demanda ara, el delicte no prescriuria durant cinc anys

La resolució definitiva del cas Rubiales pot ser llarga, més dels 90 dies que la Federació Internacional de Futbol li ha imposat de suspensió provisional de totes les seves funcions. La FIFA va considerar que el petó forçat a Jennifer Hermoso en les celebracions del Mundial poden suposar una violació del codi disciplinari de la federació internacional.

Segons l'experiència prèvia d'Avezuela, com a membre del TAD en l'anàlisi d'expedients sancionadors, el cas a Espanya pot tenir un camí llarg, que és independent al de la FIFA. 

Envia un correu electrònic a bustiadenuncia@tv3.cat
ARXIVAT A:
Luis Rubiales
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut