Pedro Sánchez i Begoña Gómez el juny passat (Europa Press/Diego Radamés)

Cas Begoña Gómez: el jutge rebutja que Sánchez declari per escrit i l'interrogarà a La Moncloa

El magistrat Juan Carlos Peinado té previst anar a la residència del president del govern espanyol el 30 de juliol i gravar l'interrogatori pel cas de la seva dona

Redacció/AgènciesActualitzat

Pedro Sánchez haurà de declarar davant del jutge Juan Carlos Peinado a La Moncloa el 30 de juliol, després que el jutjat hagi rebutjat aquest divendres la demanda del president del govern espanyol de fer-ho per escrit, en la investigació contra la seva dona, Begoña Gómez.

Segons el magistrat que substitueix aquest dies el jutge Peinado, "s'ha de mantenir la declaració en els mateixos termes i condicions que va ser acordada", i per aquest motiu rebutja la petició de Sánchez i insisteix que el titular del Jutjat d'Instrucció 41 de Madrid es desplaçarà a La Moncloa per prendre-li declaració.

Tot i això, demana a Sánchez que "si ha tingut coneixement de fets rellevants per raó del seu càrrec", els exposi davant del jutge en la declaració que haurà de fer en persona, perquè se'n faci més endavant una de nova, "aquest cop per escrit".

D'altra banda, el jutge no ha respost encara el recurs de la defensa de Begoña Gómez contra la citació de Sánchez com a testimoni.
 

La carta de Pedro Sánchez al jutge

El jutge respon així a la carta de Sánchez, que aquesta setmana es mostrava disposat a declarar però per escrit. El president del govern espanyol defensava el seu dret a fer-ho així, tal com indica l'article 412.2 de la Llei d'Enjudiciament Criminal, després que el jutge Peinado comuniqués la seva intenció d'anar a La Moncloa i gravar la seva declaració.

La clau de tot plegat és saber si Sánchez hauria conegut els fets que s'investiguen per raó del seu càrrec o per fets aliens al seu exercici com a mandatari. En el primer cas, la norma dona la possibilitat que declari per escrit, i en el segon, no.

En aquest sentit, Sánchez afegia que no dubtava que el magistrat "compartirà la necessitat del màxim respecte al marc constitucional i legal d'Espanya". Però, finalment, el tribunal ha desestimat la mesura.
 

La Fiscalia hi vol ser

En paral·lel, la Fiscalia ha sol·licitat al jutge que aclareixi la citació a Sánchez com a testimoni, ja que no especificava si les parts hi podran ser.

En concret, el ministeri públic sosté que hi ha de ser present, així com les parts personades, per formular les preguntes que considerin oportunes, i ha advertit que en cas contrari potser caldria repetir la declaració. Això, després de presentar recurs contra la declaració, o en cas que s'acabés fent, que fos per escrit.

En el seu escrit, el fiscal expressa la seva sorpresa perquè de l'escrit del tribunal s'interpreta que el jutge Peinado es desplaçarà tot sol a La Moncloa, i assenyala això seria del tot "incongruent amb els principis constitucionals que regeixen un procés penal".

Per això, insisteix que és un dret reconegut de les parts intervenir per "garantir el principi de contradicció" i, en el cas de la defensa, "el de proscripció de la indefensió"; i demana al magistrat que aclareixi com hauran d'accedir a la residència del president del govern espanyol perquè "el ventall d'opcions i incògnites és tan ample com incertes les respostes".
 

Per què s'investiga Begoña Gómez?

Begoña Gómez està sent investigada per suposats delictes de corrupció i tràfic d'influències per una denúncia interposada pel pseudosindicat d'extrema dreta Manos Limpias.

Manos Limpias, que ha reconegut que la seva denúncia es basa en retalls de premsa dels quals desconeix la veracitat, denuncia que la dona de Sánchez va fer servir les seves influències per beneficiar els empresaris Javier Hidalgo i Juan Carlos Barrabés amb ajudes públiques i contractes governamentals.

Sobre el primer, diuen que hauria jugat un paper important en el rescat del govern espanyol de la companyia Air Europa durant la pandèmia, i el segon era col·laborador en el màster que codirigia Gómez a la Universitat Complutense de Madrid.

Tot i això, les acusacions han estat desmentides per dos informes de l'UCO, la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil.

 

 

ARXIVAT A:
Pedro SánchezPSOEJudicial
Anar al contingut