Cas 3%: imputats els exconsellers de Convergència Puig, Jané, Macias i Rigau per blanqueig
El jutge De la Mata vol saber si una dotzena de càrrecs feien donacions al partit per blanquejar diners procedents de comissions il·legals
L'Audiència Nacional ha imputat els exconsellers de Convergència Democràtica de Catalunya Felip Puig, Jordi Jané, Pere Macias i Irene Rigau per blanqueig de capitals a través de donacions al partit. Amb ells, hi ha imputats també vuit alts càrrecs més de la formació.
Segons sospita la Fiscalia Anticorrupció, la dotzena d'imputats haurien fet donacions al partit amb les quals es blanquejaven diners procedents de comissions il·legals. El jutge ha obert una nova peça de la investigación del 3%, que des del 2014 busca actuacions delictives en el finançament de CDC. L'ha batejat com "Donacions blanqueig"
El jutge De la Mata creu que hi ha prou indicis per pensar que amb les seves donacions al partit, sobretot entre el 2009 i el 2010, van fer aflorar quantitats de diner negre que venien dels pagaments que feien els empresaris per accedir a l'obra pública.
Amb els quatre exconsellers, De la Mata també citarà Carles Flamerich, expresident del CESICAT; Marc Guerrro, líder europeu de la formació; els exdiputats Víctor Vila i Glòria Renom; els exdiputats i exalcades Jordi Moltó (Sallent) i Xavier Crespo (Lloret de Mar); l'alcaldessa de Callela Montserrat Candini i Xavier Freixedes, alt càrrec d'Interior a la Catalunya Central.
Rere la pista del "barrufeig"
Segons la investigació, tots els imputats van fer donacions màximes de 3.000 euros a Convergència. Crida l'atenció que fos sempre la mateixa quantitat i en dates similars, una operativa que coincidiria amb l'anomenada pràctica del "barrufeig". El terme es fa servir per a les donacions en quantitats inferiors a les que requereixen control financer.
El jutge De la Mata considera que les donacions formaven part d'una estructura estable dins del partit i amb una mecànica de funcionament curosament estudiada.
Els interrogatoris als investigats, encara pendents de data, hauran de servir per confirmar aquesta tesi i també per rastrejar l'orígen dels diners. La sospita del jutge i del fiscal, ara per ara, és que provenien de les comissions que pagaven a aquests càrrecs els empresaris que volien fer obra pública a Catalunya en administracions on governava Convergència Democràtica. Diner negre, per tant, que amb les donacions al partit, es blanquejava. D'aquí el nom de "Donacions Blanqueig".
La Fiscalia Anticorrupció ja havia sol·licitat, a finals de gener, que s'investigués els 4 exconsellers. La Fiscalia argumentava la seva petició amb uns informes de la Guàrdia Civil sobre la suposada comissió d'un delicte de blanqueig de capitals a partir d'unes donacions per un import total de més de 100.000 euros que aquestes persones haurien fet entre el 2008 i el 2013.
- ARXIVAT A:
- Corrupció