Carnet de conduir: als 18 o als 25? Cau un 30% el nombre de conductors novells joves

La tendència a la baixa de nous conductors menors de 24 anys s'accentua sobretot a Barcelona i l'àrea metropolitana, on la mitjana d'edat a les autoescoles s'acosta als 25 anys
Redacció
TEMA:
Mobilitat

Els joves cada vegada tarden més a treure's el carnet de conduir. Segons dades de la Direcció General de Trànsit, l'expedició de llicències a nous conductors d'entre 18 i 24 anys ha caigut un 30% des de l'any 2008. Una disminució que encara és més accentuada --un 36%-- en els joves de 18 a 20 anys.

L'endarreriment no és tan notori fora de les grans ciutats, on hi ha menys transport públic, però s'accentua a Barcelona i a l'àrea metropolitana. Ara bé, el canvi de tendència és generalitzat i confirma que per als joves el cotxe ha deixat de ser una prioritat.

Teresa Martínez, coordinadora de l'Autoescola Pallars a Barcelona, explica que el perfil d'aspirants a conductor ja fa anys que està canviant:

"A Barcelona la mitjana d'edat està anant a uns 25 anys, quan acaben la universitat i han de buscar feina. Llavors és una bona cosa per posar al currículum: tenir el carnet."


Menys cotxe i més transport públic

Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística, els menors de 30 anys són els que menys utilitzen el vehicle privat: només un 45% en comparació al 72% del grup que comprèn la població entre els 30 i els 49 anys. També són els que fan més ús del transport públic, segons el responsable de projectes de l'Àrea de Mobilitat del RACC, Jordi Casas:

"El transport públic ha guanyat quota de mercat entre el públic més jove, més que res perquè valoren per sobre de tot el cost del transport."

Diuen els experts que fins fa uns anys el cotxe era sinònim d'independència i apunten que la urgència per treure's el carnet ha baixat perquè els fills cada vegada tarden més a marxar de casa els pares. Vicent Borràs, professor de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona:

"Què vol dir? Que jo tinc una habitació, i que qui vol entrar-hi ha de trucar. Que puc portar el nòvio o la nòvia a l'habitació... I el cotxe, per què? Si jo ja porto els amics, etc., a casa."

 

ARXIVAT A:
Trànsit Mobilitat
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut