L'expresident Puigdemont ha reconfirmat el seu retorn en un vídeo de dos minuts subtitulat a l'anglès
L'expresident Puigdemont ha reconfirmat el seu retorn en un vídeo de dos minuts subtitulat a l'anglès

Carles Puigdemont comunica la seva tornada: "He emprès el viatge de retorn des de l'exili"

L'expresident assegura que la seva possible detenció "és l'evidència de l'anomalia democràtica" a l'Estat

RedaccióActualitzat

"He emprès el viatge de retorn des de l'exili". Amb aquestes paraules, l'expresident Carles Puigdemont ha confirmat el seu retorn a Catalunya amb la intenció d'assistir al ple d'investidura de Salvador Illa, que el Parlament ha convocat oficialment per a aquest dijous al matí.

En un vídeo publicat a les xarxes socials, Puigdemont ha indicat que la seva detenció seria "arbitrària i il·legal" i que evidenciaria "l'anomalia democràtica" a l'Estat, en referència a l'oposició d'alguns jutges d'aplicar la llei d'amnistia.

"Aquest desafiament s'ha de contestar i s'ha de confrontar", ha afegit.


Sobre la llei d'amnistia, ha dit que si la voluntat és "que abasti a tothom", s'ha d'actuar "davant l'actitud de rebel·lió amb què s'han bunqueritzat alguns jutges del Suprem".

"Estic convençut que no hi ha cap altre camí cap a la normalitat democràtica que la fi de la repressió política, una fi que està contemplada en la lletra i l'esperit de la llei d'amnistia." 

Puigdemont es reafirma així en la voluntat expressada durant l'última campanya electoral i les setmanes posteriors a les eleccions del 12M. "Seré al Parlament i només un cop d'estat ho podrà impedir", va declarar en un acte de partit a finals de juliol. 

Convocatòries de rebuda

Pocs minuts després que l'expresident Puigdemont hagi anunciat la seva tornada, tant Junts com diverses entitats han convocat mobilitzacions per a aquest dijous al matí.

Encara no se saben els detalls del retorn de Puigdemont i de si l'expresident serà present en l'acte de "rebuda institucional" al passeig Lluís Companys. El seu entorn sempre ha manifestat que té la voluntat de ser present a l'hemicicle.

La rebuda serà a les nou del matí al passeig Lluís Companys de Barcelona, molt a prop del Parlament, on està previst que comenci el debat d'investidura una hora després, a les deu.


ERC i la CUP seran a la rebuda

Esquerra Republicana i la CUP s'han fet ressò de la convocatòria d'Òmnium Cultural per anunciar assistiran a la rebuda a l'expresident a Arc de Triomf. 

"Que Puigdemont hagi començat el retorn és un moment excepcional, i per això el grup parlamentari rebrà al president a l'entrada del Parlament, tal com ha fet amb tots els exiliats", apunten els republicans en un comunicat.


Entitats independentistes criden a la mobilització

En paral·lel, el Consell de la RepúblicaÒmniuml'Assemblea, la CUPels CDR, l'AMI també han cridat a la mobilització a la mateixa hora i al mateix lloc, segons han informat a les xarxes.

"Demà et rebrem amb els braços oberts a casa després d'un llarg i injust exili", ha escrit Òmnium Cultural.

Per la seva banda, Vox ha convocat una manifestació mitja hora després, a les 9.30, a les portes del Parlament. "Rebem Puigdemont com es mereix", ha avisat en un tuit el secretari general del partit, Ignacio Garriga.

 

ARXIVAT A:
JuntsInvestiduraCarles PuigdemontParlament de Catalunya
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut