Caos i més de 70 morts a Sud-àfrica per les protestes contra l'empresonament de Zuma

El país viu una onada de vandalisme per les protestes contra l'empresonament de l'expresident Jacob Zuma

Actualitzat

L'onada de violència que s'ha desfermat a Sud-àfrica ha deixat, fins ara, més de 70 morts i escenes d'actes vandàlics i de pillatge a moltes ciutats. Hi ha més de 1.200 detinguts.

El país està immers en el caos des de divendres, per les protestes contra l'empresonament de l'expresident Jacob Zuma.

Els aldarulls de dilluns i divendres van obligar a interrompre alguns serveis bàsics, com l'atenció mèdica a persones amb malalties cròniques com la diabetis, la tuberculosi o la sida, i l'administració de vacunes contra la Covid-19. I s'han fet cues als supermercats i benzineres pel temor que, els pròxims dies, hi hagi problemes tant de subministrament d'aliments com de combustible.

Segons el president sud-africà, Cyril Ramaphosa, són uns avalots mai vistos en democràcia i comparables amb la transició convulsa que va viure el país després del final de l'apartheid, als anys 90.

L'exèrcit s'ha desplegat al carrer

El govern ha desplegat tropes als carrers de les principals ciutats i no s'han aturat els saquejos de botigues i centres comercials, tot i que han sigut menys importants que el cap de setmana. La ciutadania també s'ha organitzat per fer guàrdia i evitar el pillatge.

Entre les regions més afectades pel caos hi ha la província de KwaZulu-Natal i la de Guateng, on s'ubiquen Johannesburg i Pretòria.

El ministre de Seguretat, Bheki Cele, ha afirmat que bandes del crim organitzat alimenten els incidents per poder delinquir amb impunitat. "S'estarien amagant darrere la fam, dels problemes socials de la comunitat", ha afirmat durant una visita a un centre comercial destruït als afores de Pretòria.

Segons el ministre, els serveis secrets van impedir que es calés foc a un hospital i diversos edificis governamentals.

L'empresonament de Zuma, però també la pandèmia, que ha fet augmentar l'atur a nivells rècord, han acabat d'indignar milers de sud-africans, que fan responsable el govern de la greu situació econòmica i sanitària que viu el país.

Zuma, que va ocupar el càrrec entre el 2009 i el 2018, va ser empresonat per desobediència judicial, per haver-se negat de forma repetida a declarar per corrupció.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut