Caos a Kenosha: civils armats contra manifestants a la ciutat on van tirotejar Jacob Blake
Al terra, l'home armat amb un rifle que ha disparat contra els manifestants, aquest dimarts a Kenosha, als EUA (Reuters, imatge de Brendan Gutenschwager)

Caos a Kenosha: civils armats contra manifestants a la ciutat on van tirotejar Jacob Blake

Han mort dues persones, mentre que a Blake, que podria quedar paralític, li han hagut d'extirpar part dels budells i té ferides a ronyons, fetge i estómac

RedaccióActualitzat

Tercera nit de protestes aquest dimarts a la ciutat de Kenosha, als Estats Units, pel cas de Jacob Blake, l'home negre de 29 anys a qui aquest diumenge la policia va disparar 7 trets per l'esquena en presència de tres fills menors.

La policia ha carregat i ha llançat gasos lacrimògens mentre els manifestants els han tirat petards i ampolles durant els aldarulls que han desafiat el toc de queda decretat pel governador de l'estat.

Quan la nit aparentment ja entrava en situació de calma, un home amb un fusell ha caigut a terra, ha començat a disparar contra els manifestants i n'ha mort almenys 2.

Alguns dels manifestants han pogut gravar l'escena, que han penjat a les xarxes socials. Les imatges són molt dures i impactants:

 


A partir d'aquest moment, la nit a Kenosha s'ha convertit en un malson ple de trets i corredisses, amb tot de civils armats passejant-se amb força impunitat:

 

 

També s'han vist molts homes armats protegint empreses i negocis per por que alguns dels manifestants els ataquessin. Segons el New York Times, els incidents han començat a prop d'una gasolinera envoltada d'homes amb armes llargues:

 

Altres vídeos mostren la tensió que hi havia entre manifestants i homes armats:



La policia local ha rebut reforços de la del comtat i de la Guàrdia Nacional, però no han pogut o volgut evitar la presència al carrer d'aquests homes armats, amb els quals alguns agents han tingut moments d'una certa connivència.

Després dels tirotejos hi ha hagut atacs a alguns negocis: un vídeo mostra com un home intenta apagar el foc a la seva botiga amb un extintor i com l'agredeixen:

 

Un home amb una gran ferida al braç assegut a terra, aquest dimarts a Kenosha (Reuters)

Dos morts segons la policia

La policia de la ciutat ha assegurat a Twitter cap a dos quarts de dotze d'aquest dimecres, hora catalana, que són 2 les persones mortes:

"El balanç del tiroteig ha estat de dues víctimes mortals i una tercera víctima ferida amb arma de foc l'han portat a l'hospital amb ferides greus però no es tem per la seva vida."

 

La policia d'Illinois ha detingut un noi de disset anys, aspirant a policia, com a sospitós d'homicidi intencionat. L'han arrestat aquest dimecres al migdia a Antioch, a 15 quilòmetres de Kenosha.

Desplegament policial a Kenosha, aquest dimarts (Reuters)


Blake, en estat crític

Els aldarulls van començar fa tres dies i han continuat malgrat l'estat d'emergència decretat i el desplegament de la Guàrdia Nacional.

Mentrestant, Blake segueix en estat crític, i segons els advocats de la família, podria quedar paralític, perquè les bales li van impactar a la columna vertebral.

També li han hagut d'extirpar la major part del còlon i l'intestí prim, i a banda té afectats els ronyons, el fetge i l'estómac.


"No vull la vostra llàstima, vull canvis"

Letetra Wideman, germana de Jacob Blake, aquest dimarts a Kenosha (Reuters)

La família, per boca de la mare, Julia Blake, ha demanat que s'aturin els aldarulls, però el testimoni més punyent ha estat el d'una germana, Letetra Wideman:

"Això no és nou. No estic trista, estic indignada i cansada. No he plorat ni una sola vegada, fa anys que vaig deixar de plorar, estic anestesiada. He vist la policia matant gent com jo des de fa molts anys."

"No vull la vostra llàstima, vull canvis."


Baralla entre dues dones

Segons els seus advocats, Jacob Blake estava intentant mediar en una baralla entre dues dones quan la policia va intervenir.

En el vídeo gravat per un veí, que s'ha fet viral, es veu com els policies el segueixen quan mira de pujar al cotxe en el qual l'esperaven els fills, i un li dispara fins a 7 trets per l'esquena.

 

Els agents han estat rellevats del servei, però la policia de la ciutat no ha donat cap explicació de per què els agents van disparar. Els manifestants reclamen que els facin fora del cos, els detenguin i els jutgin.

Un policia dispara 7 trets per l'esquena a Jacob Blake quan entrava al seu cotxe (Font: @tariqnasheed)
Un policia dispara 7 trets per l'esquena a Jacob Blake quan entrava al seu cotxe

#BlackLivesMatter

Aquest cas ha passat a Kenosha, una ciutat d'uns 100.000 habitants de l'estat de Wisconsin, situada a la vora del llac Michigan entre Milwaukee i Chicago.

Diversos edificis, vehicles i negocis han estat destruïts en les dues nits prèvies de protestes. Això ha indignat part de la població, mentre que d'altres ho entenen com a mesura de pressió perquè es faci justícia en el cas Blake. 

Però també hi ha hagut protestes arreu del país, a ciutats com Nova York, Portland o Minneapolis, on s'han recuperat les intenses protestes per la mort d'una altre home negre a mans de la policia fa 3 mesos, George Floyd.

En plena campanya presidencial

Tot plegat ha fet revifar el moviment Black Lives Matter (La Vida dels Negres Compta) activat llavors, i ho està fent enmig d'una campanya electoral que cada dia és més intensa i el to de la qual està pujant per moments.

De moment, el candidat a la releecció Donald Trump, en plena convenció republicana per a la seva proclamació, no hi ha fet cap referència, a banda de reclamar que es desplegui més Guàrdia Nacional per aturar els aldarulls.

Per la seva banda, el candidat a prendre-li la cadira, Joe Biden, ha qualificat el racisme que hi ha al país com una "crisi de salut pública".

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsRacismePolicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut