Canvi a l'horari d'estiu
Canvi a l'horari d'estiu (3Cat)

Torna el canvi d'hora, tot i els efectes per a la salut: "Biològicament, l'horari d'hivern és millor"

El canvi horari està en entredit des de fa anys pels efectes negatius sobre la salut i pel poc impacte econòmic que té, però el debat a nivell europeu va caure en l'oblit per la pandèmia

RedaccióActualitzat

Aquest cap de setmana hem canviat l'hora dels rellotges per entrar a l'horari d'estiu. La matinada de dissabte a diumenge hem avançat una hora i les dues han passat a ser les tres.

La primavera va començar oficialment el 20 de març, però el canvi d'horari es fa efectiu l'últim cap de setmana del mes, en aquest cas, la matinada del 29 al 30 de març.

Això significa que perdem una hora de son i que el diumenge només tindrà 23 hores. A efectes pràctics, això farà que les tardes siguin més llargues i que al matí es faci de dia més tard.

Els mòbils o els aparells electrònics s'avancen una hora automàticament, però cal recordar-se de moure les agulles dels rellotges de paret, de polsera o del cotxe.

D'aquesta manera, deixem enrere l'horari d'hivern. El canvi d'horari revifa el debat sobre la necessitat o conveniència de fer-lo. En declaracions a Catalunya Ràdio, Diego Emilia Redolar, professora d'Estudis de Psicologia i Ciències de l'educació i experta en neurociència, afirma que el canvi d'horari té efectes sobre la salut.

"L'horari d'hivern és millor, biològicament parlant."

Redolar explica que, per norma general, "el nostre cervell té la capacitat d'adaptar-se, tret que estiguem parlant de població vulnerable com la gent gran, els nens, o les persones que tinguin insomni o trastorns del son".

Més hores de llum?

Si bé és cert que a partir de Nadal el dia s'allarga, amb el canvi a l'horari d'estiu el sol també trigarà una mica més a sortir al matí, i es farà fosc més tard.

A partir de diumenge, el sol sortirà a quarts de vuit del matí i es pondrà entre les vuit i les nou del vespre.

El canvi d'hora dona la benvinguda a l'horari d'estiu (Pexels)

Per què es fa el canvi d'horari?

És un canvi que no es va proposar fins a finals del segle XIX per tal que l'activitat humana s'avingués a la posició del sol en funció de l'època de l'any.

La idea va agafar força gràcies a William Willet, un empresari britànic que el 1907 va aconseguir convèncer diversos diputats, un dels quals era Winston Churchill.

El canvi d'horari, però, no es va instaurar fins al 1916, en plena Primera Guerra Mundial, en teoria, per aprofitar la llum natural durant la jornada laboral i estalviar energia.

Un argument que els últims anys ha perdut força, tal com ha explicat a Catalunya Ràdio Maria Nikolopoulou, que és membre de la Barcelona Time Use Initiative.

"Avui dia la majoria d'estudis indiquen que ja no hi ha un estalvi d'energia significatiu"

"El canvi es va fer per un tema d'estalvi d'energia i abaratiment dels costos de producció que avui ja no cal", afirma. De fet, hi ha molts països on no el fan.

Quin és l'impacte per a la salut?

Segons Nikolopoulou, a més, el canvi d'horari té efectes sobre la salut a curt i a llarg termini.

"A curt termini, requereix un temps d'adaptació per a la majoria de les persones, i a llarg està vinculada a trastorns del son, malalties cardiovasculars, diabetis, fins i tot, amb algun tipus de càncer."

Diferents estudis, com el que van publicar investigadors de Chicago i Estocolm, apunten que el canvi d'hàbits pot desencadenar trastorns mentals, malalties cardiovasculars o relacionades amb el sistema immunitari.

I segons la Societat Espanyola del Son (SES), també té conseqüències per a la pell, ja que altera el temps d'exposició al sol i fa que, durant dies, es desequilibri el rellotge biològic.

Experts apunten que el canvi d'hora altera el rellotge intern (Pexels)

Quan serà l'últim canvi d'horari?

Fa anys que els canvis d'horari d'hivern a estiu generen controvèrsia a la Unió Europea, perquè cada cop hi ha més veus que creuen que l'estalvi energètic no compensa els problemes de salut que comporta.

De fet, el 2018 la Comissió Europea va presentar una proposta per eliminar-lo, però el debat sobre quin dels dos horaris és més adequat per a cada país continua obert.

Diego Emilia Redolar adverteix que, "per prendre una decisió s'ha de tenir present l'equilibri entre els factors econòmics i socials i els més vinculats amb la salut."

Juntament amb el govern espanyol, la Comissió Europea preveia que s'arribés a un acord el 2021 per suspendre el canvi d'horari, però la pandèmia va ajornar la decisió i encara s'estudia una data final.

A Espanya, de moment, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) contempla els canvis d'hora amb dates fixades, com a mínim, fins a l'octubre del 2026.

El pròxim canvi, per passar d'estiu a hivern, està previst per al 25 d'octubre d'aquest any.

ARXIVAT A:
SalutEnergia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut