Els Xiula, presentant el seu nou espectacle "Babynova" al Mercat de Música Viva de Vic (ACN/Laura Busquets)

Cantar la mort en família: com s'ha creat "Dol i fa sol", la nova cançó de Xiula

La lletra i la música es van fer íntegrament durant un cap de setmana en una casa de colònies, on els membres del grup van conviure amb deu famílies a qui se'ls havia mort algun membre del nucli familiar

RedaccióActualitzat

Cantar sobre la mort i el dol des de la mirada dels infants que han perdut un membre important de la família. És el que han fet els Xiula. El grup de música familiar i educativa acaba de presentar una nova cançó, "Dol i fa sol", que tracta el tema de la mort.

"Pensàvem que era necessari fer una cançó que parlés de la mort, des del punt de vista del nen o la nena, i com tot això la família ho pot anar parlant i cantant i vivint".

Així ho explica Jan Garrido, educador social, terapeuta i membre de Xiula, que afegeix que quan van decidir que volien dedicar una cançó a la situació viscuda pels infants que viuen la mort d'algú proper van tenir clar que necessitarien la col·laboració de famílies que haguessin patit una pèrdua molt propera.

Amb l'ajut de les xarxes socials i de la Unitat de Pal·liatius del Vall d'Hebron, van trobar deu famílies disposades a compartir la seva vivència.

Amb elles, van conviure durant un cap de setmana en una casa de colònies, on a través d'un seguit de dinàmiques, reunions, jocs i rituals, va anar sortint un material que un altre dels membres de Xiula, Rikki Arjuna, també educador social, va convertir en la lletra de la cançó.

"Van sortir coses molt potents, i jo només havia d'agafar el llapis i anar escrivint. I quan ja la lletra es va anar formant, cap al final els hi vam poder cantar a les famílies, i vam dir: era això, ho tenim!"

Els Xiula, a la casa de colònies on van compondre la nova cançó (CCMA)

Els membres de Xiula i algunes de les famílies que hi han participat, expliquen com va anar aquesta experiència i per què és tan important parlar-ne als nens i a tothom, perquè --tal com diu en Jan-- el tema de la mort deixi de ser un tabú.

"Hi ha nens que ho expliquen: el pare, jo ara, el tinc al meu cor i sempre que escolto aquesta cançó, el puc recordar".

Pel Rikki, el resultat ha estat satisfactori des de tots els punts de vista:

"Ha quedat una cançó que és tan personal, però a l'hora és molt universal. Des d'allò més tancat i trist, que és important de passar, fins que surt el sol".

Aquest és el resultat final de la cançó:

 

A més d'aquest tema, els Xiula --que ara estan preparant el nou disc "Babynova"-- també van enregistrar un curtmetratge, que porta el mateix nom de "Dol i fa sol", que s'ha estrenat al Festival In-edit i que es podrà veure als cinemes Girona de Barcelona, els propers dies 25 i 26 de novembre.

 

ARXIVAT A:
Música
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut