Un radiòleg analitza escàners d'abdomen (iStock)
Un radiòleg analitza escàners d'abdomen (iStock)

Càncer gàstric avançat: més possibilitats que desaparegui el tumor amb un nou tractament

Els resultats preliminars d'un assaig clínic en què ha participat Vall d'Hebron indiquen que afegir un altre anticòs al tractament convencional fa disminuir el volum del tumor en un 63,2% dels pacients i la remissió completa en l'11,3%

Xavier DuranActualitzat

Afegir un anticòs al tractament estàndard contra un tipus de càncer gastrointestinal avançat aconsegueix reduir la mida del tumor i fins i tot la regressió total en un percentatge significatiu de malalts.

Així ho demostren els resultats preliminars d'un estudi, publicats a la revista Nature. L'estudi l'ha fet un equip internacional encapçalat per Yelena Janjigian, del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York, en el qual hi ha Josep Tabernero, director del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i del Grup de Tumors Gastrointestinals i Endocrins del VHIO i cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron.

L'estudi s'ha centrat en els càncers d'estómac o de la unió gastroesofàgica en què hi ha una sobreproducció de la proteïna HER2, que es troba a la superfície de les cèl·lules. La HER2 afavoreix el creixement dels tumors. Es presenta aproximadament en un 15-20% dels càncers gàstrics avançats.

Des de fa més d'una dècada el tractament de primera línia ha consistit a combinar la quimioteràpia amb trastuzumab, un anticòs dirigit contra la proteïna HER2.

Però en assajos clínics anteriors s'havia vist que afegir un altre inhibidor d'HER2 podia millorar els resultats.


Millora significativa

L'estudi publicat a Nature s'ha centrat en el pembrolizumab, un anticòs que ajuda el sistema immunitari a reconèixer i atacar les cèl·lules tumorals.

La recerca s'ha fet en el marc de KEYNOTE-811, un assaig clínic en fase 3, en doble cec -ni metges ni pacients saben qui rep la medicació i qui rep placebo-, que es fa a 168 centres hospitalaris de 20 països.

En aquest cas, es van reclutar 434 participants, tractats entre el 5 d'octubre del 2018 i el 17 de juny del 2020. De manera aleatòria, a la meitat se'ls va administrar el tractament combinat amb pembrolizumab i a l'altra meitat el tractament estàndard i placebo.

Els resultats que ara es presenten es refereixen als primers 264 pacients, sobre els quals es va fer l'anàlisi intermèdia.

El que permeten observar és que en el 74,4% dels integrants del grup que va rebre pembrolizumab hi va haver una resposta objectiva, és a dir, hi va haver o bé reducció de la mida del tumor o bé la remissió total. En el grup amb placebo la resposta objectiva es va donar en el 51,9%. Això indica una millora molt significativa en el primer grup.

En el cas de la reducció de volum del tumor, es va observar en el 63,2% dels tractats amb pembrolizumab i en el 48,9% dels que van rebre placebo. Pel que fa a la remissió completa, va ser en l'11,3% dels que van rebre el fàrmac i en el 3,1% dels que prenien placebo.


A l'espera dels resultats de supervivència

És important matisar que remissió total no significa curació, sinó que no es detecten signes de càncer. Per això, el doctor Tabernero explica al 324.cat que ara cal esperar els resultats de supervivència:

"Són resultats molt prometedors, però que s'han d'agafar amb cautela. Per això, hem d'esperar als resultats definitius que indicaran si aquest efecte positiu es manté analitzant la supervivència a llarg termini."

El doctor Josep Tabernero al costat d'un aparell en el laboratori
El doctor Josep Tabernero és un dels autors de l'estudi (VHIO)

De moment, la FDA dels Estats Units ja ha autoritzat l'ús del nou tractament, però el doctor Tabernero creu que les autoritats europees no ho faran fins que no puguin analitzar els resultats de supervivència. Aquests podrien aparèixer d'aquí mig any.

Fa anys, aquests càncers gàstrics avançats presentaven una supervivència inferior als 12 mesos. Amb el tractament que incorporava anticossos específics es supera l'any i mig i s'arriba pràcticament als dos anys. Amb el nou tractament s'espera que aquest temps augmenti encara més.

Una altra cosa que volen comprovar els investigadors és si el nou tractament és útil també a les persones a qui es detecta el càncer gàstric HER2 positiu en estadis menys avançats, en què el tumor es pot operar.

En tot cas, el doctor Tabernero insisteix que es tracta de resultats prometedors però preliminars:

"Hem d'esperar a completar l'estudi per veure si finalment això es tradueix tant en una supervivència lliure de progressió més alta com en una millor supervivència general, que eren les dues variables principals que es pretenien estudiar."

 

 

ARXIVAT A:
CàncerSalut
Anar al contingut