Can Ricart, una joia del patrimoni industrial de Barcelona amb un futur incert

Els nous edificis del 22@ van tancant el cercle al voltant de les naus de l'antiga fàbrica tèxtil, catalogades com a bé cultural d'interès nacional i que es deterioren a l'espera que surti del calaix el projecte per rehabilitar-les

Alonso Carnicer/Sara GrimalActualitzat

Al districte 22@ de Barcelona, de més de 200 hectàrees, la construcció de nous edificis avança especialment al nord de la Diagonal, la zona que estava menys desenvolupada. Aquí hi ha el sector de Can Ricart, de quatre hectàrees, que concentra una inversió privada de més de 400 milions d'euros en oficines, places hoteleres i lofts.

El dinamisme del sector privat contrasta amb la paràlisi del projecte públic per rehabilitar i donar un nou ús al nucli central de les naus històriques de l'antiga fàbrica tèxtil de Can Ricart. Estan catalogades com a bé cultural d'interès nacional (BCIN), però amb el pas dels anys cada cop estan en pitjor estat.

70.000 metres quadrats de noves oficines i 400 milions d'euros d'inversió
70.000 metres quadrats de noves oficines i 400 milions d'euros d'inversió (A. Carnicer/S. Grimal)

Els nous edificis del 22@ van tancant el cercle

A les quatre illes de l'Eixample que formen el conjunt de Can Ricart, entre el Parc del Centre del Poblenou i els carrers Marroc, Bilbao, Espronceda i Perú, ja hi ha quatre grans edificis d'oficines acabats o que aviat s'enllestiran. Amb més de 70.000 m² d'espai de treball, terrasses enjardinades i espais de lleure.

El conjunt Urbit, format per dos edificis de vuit i cinc plantes i 26.000 m² d'oficines, està acabat i es comença a ocupar. És de DWS, fons d'inversió del Deutsche Bank. 

A l'edifici One Parc Central al carrer Marroc, de dotze pisos i 22.000 m², adquirit pel mateix fons d'inversió, hi ha diverses plantes ocupades. 

A finals d'any estarà enllestit el segon edifici d'oficines que promou Dos Puntos Asset Management al carrer Bilbao, amb 31.200 m² de superfície construïda en deu plantes, algunes de fins a 2.900 metres quadrats, i amb una terrassa de 1.350 m² a la setena planta.

El conjunt Urbit i el nou hotel
El conjunt Urbit i el nou hotel (A. Carnicer/S. Grimal)
Nous edificis d'oficines amb façana al carrer Bilbao.
Nous edificis d'oficines amb façana al carrer Bilbao (A. Carnicer/S. Grimal)

També han començat les obres d'un altre dels edificis d'oficines previstos, a la cantonada del carrer Marroc amb Bilbao, del grup immobiliari Rentamar.
 

Naus convertides en lofts i noves places hoteleres

En els terrenys que ocupava la fàbrica de gelats Frigo, al carrer Perú, ja està en servei el nou hotel LabTwentyTwo, de 16 plantes i 52 metres d'altura. És del grup hoteler Odyssey, amb la marca Marriot. 

I ja es comercialitza un conjunt de lofts en una de les naus rehabilitades de l'antiga Frigo.

També s'han aixecat dos edificis connectats entre si d'una nova residència d'estudiants, amb 250 habitacions.

Una nau en transformació on s'hi faran lofts
Una nau en transformació on es faran lofts (A. Carnicer/S. Grimal)


Ja dins la part de l'antiga fàbrica de Can Ricart inclosa en el catàleg de patrimoni, però de propietat privada, avancen les obres del grup Bonavista per transformar quatre naus industrials en 25 lofts, mantenint l'estructura exterior dels edificis protegits, amb noves distribucions internes.

En tot el sector de Can Ricart, les inversions privades superen els 400 milions d'euros.

  

Les naus històriques, en una "situació lamentable"

Al costat mateix dels futurs lofts, les naus principals de Can Ricart --el cor de la indústria tèxtil que es va aixecar al Poblenou a partir de l'any 1853 i que són de titularitat municipal-- estan en molts casos sense teulada i envaïdes per la vegetació. A la torre del rellotge que marcava els torns de treball hi creixen les esquerdes.

Estat d'abandó de les naus principals de can Ricart
Estat d'abandó de les naus principals de Can Ricart (A. Carnicer/S. Grimal)
Naus sense teulada a can Ricart
Naus sense teulada a Can Ricart (A. Carnicer/S. Grimal)


Per a la historiadora i geògrafa Mercè Tatjer, coautora de l'estudi patrimonial del conjunt fabril, Can Ricart "és un dels grans elements de patrimoni industrial de Catalunya, per la seva importància com a empresa durant un llarg temps i també per la seva arquitectura." I afegeix: "S'ha de defensar com a patrimoni industrial i també com a memòria dels treballadors que hi van treballar."

Tatjer denuncia l'estat del conjunt:

"Actualment, es troba en una situació lamentable i porta mal camí perquè es va deteriorant sense que es faci cap actuació. Cal una intervenció pública decidida i ràpida perquè aquesta peça no la perdem."

L'any 2005, al conjunt de naus de Can Ricart hi havia 34 empreses amb 250 treballadors, que van haver de marxar a causa del pla urbanístic promogut pels propietaris, dins la transformació urbana del districte 22@. Tot podria haver anat a terra. La mobilització de veïns i experts va salvar una part del conjunt, declarat bé cultural d'interès nacional (BCIN) l'any 2008, mentre que el gruix de l'edificabilitat es concentrava en el perímetre.


Setze anys de projectes fallits

Però després de setze anys i tres projectes diferents, el futur de les naus protegides segueix sense resoldre. L'any 2015 l'Ajuntament de Barcelona va cedir 6.800 m² de les naus a la Universitat de Barcelona, que hi vol desenvolupar un projecte educatiu, el Campus de les Arts, que implica els dinou centres d'ensenyaments artístics superiors de Catalunya, que sumen uns 8.000 estudiants. 

L'objectiu és afavorir el treball conjunt i la recerca interdisciplinària i aplicada, homologar els estudis de tercer cicle i impulsar la formació de professorat. Però la UB no troba els recursos per finançar les obres --valorades en més de setze milions d'euros-- i el projecte està aturat.

Naus principals de can Ricart on hi ha el projecte del Campus de les Arts
Naus principals de Can Ricart on hi ha el projecte del Campus de les Arts (A. Carnicer/S. Grimal)
Naus principals de can Ricart envoltades de les noves edificacions
Naus principals de Can Ricart envoltades de les noves edificacions (A. Carnicer/S. Grimal)

 


Propostes alternatives

Davant la falta d'avenç del projecte del Campus de les Arts, s'han fet propostes alternatives com ara aprofitar el potencial de les naus de Can Ricart per afavorir una reindustrialització, en un districte 22@ que ha potenciat els usos terciaris més que la producció.

Salvador Clarós, que és a l'àrea de política industrial de CCOO de Catalunya i autor del llibre "Can Ricart i el patrimoni industrial de Barcelona", creu que han passat massa anys i el projecte del Campus de les Arts de la UB no progressa per falta de finançament:

"Aquest període el donem per liquidat, i l'Ajuntament ha de replantejar el projecte. Ha de donar resposta a un problema a la ciutat que és l'expulsió de les activitats de manufactura urbana que no poden pagar els lloguers que es demanen."

I afegeix: "El que cal és sòl públic industrial. Aquesta seria una solució fantàstica per a Can Ricart, per donar continuïtat als 150 anys d'història industrial."
 

"Un lloc com Can Ricart seria com un somni"

Un exemple de les dificultats per mantenir el teixit industrial productiu a Barcelona el trobem al barri veí de la Verneda. A la rambla Prim hi ha el taller compartit TMDC, un centre de cotreball en tretze naus industrials de 5.000 metres quadrats que acull l'activitat de 170 membres que comparteixen infraestructura de producció.

Pedro Pineda, cofundador de TMDC, explica els objectius del taller:

"TMDC és un coworking amb eines per fabricar en fusta, en metall, plàstic, amb eines avançades, com un robot Kuka, control numèric. Som un espai de producció. Si ets una empresa petita, un autònom, pots venir aquí a fabricar el que vulguis. I hem passat de 900 m² en tres naus a 5.000 m², i de 20 membres a 170."

Com en altres espais de producció, les transformacions urbanes comprometen les perspectives de futur. En aquest sector de la part alta de la rambla Prim hi ha un pla urbanístic que convertiria molt espai industrial en residencial. Ho expliquen des de TMDC, que lamenten la pèrdua de teixit industrial dins la ciutat:

"Nosaltres som en un espai que fa ja 30 anys que està afectat, i sembla que a final d'any començaran a enderrocar les naus. Hem de marxar i estem buscant quins llocs hi ha encara on poder desenvolupar un projecte que requereix una superfície de 5.000 a 7.000 m² per tenir totes les eines que calen. Un lloc com Can Ricart seria com un somni."

 

Què s'hi ha fet? 

Al voltant de Can Ricart, ha començat la urbanització dels nous espais públics que es generen al voltant dels nous edificis d'oficines i habitatges. Un dels aspectes principals és l'obertura de l'eix del carrer Bolívia que creua el sector pel mig. 

Es busca afavorir la permeabilitat de la zona des de diferents punts d'entrada, amb places i carrers i diversos espais d'estada. Les obres d'urbanització les paguen els promotors privats i les dirigeix l'Ajuntament.

Una imatge de la urbanització prevista
Una imatge de la urbanització prevista (Ajuntament de Barcelona)

Dins el conjunt de Can Ricart hi ha diversos espais en funcionament tan consolidats com la fàbrica de creació Hangar i el casal de joves, que aviat creixerà amb la rehabilitació de la nau annexa, l'espai on hi havia la cantina freqüentada pels treballadors de les indústries de Can Ricart.


El futur incert de les naus protegides

Pel que fa a la situació de les naus històriques públiques, la Universitat de Barcelona afirma: "El projecte del Campus de les Arts es manté, però la seva ubicació a Can Ricart està condicionada al finançament per a les obres de reforma i condicionament d'aquest espai."

L'Ajuntament de Barcelona afirma: "El govern municipal té interès en què el projecte del Campus de les Arts es dugui a terme i treballa amb la UB amb aquest objectiu."

Però, com han denunciat repetidament les entitats veïnals i els experts en patrimoni, el temps passa i el deteriorament del conjunt patrimonial continua

El conjunt patrimonial de can Ricart envoltat de noves edificacions
El conjunt patrimonial de Can Ricart envoltat de noves edificacions (A. Carnicer/S. Grimal)

 

Pots veure una versió ampliada del reportatge sobre Can Ricart del "Telenotícies cap de setmana" aquí:

 

 

ARXIVAT A:
PatrimoniArquitectura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut