Campus mig buits el primer dia d'un curs universitari que en bona part serà online

Menys afluència d'estudiants en un inici de les classes marcat per les mesures de seguretat

RedaccióActualitzat

Les universitats han començat a tornar a l'activitat. Aquest dilluns han tornat a classe alguns estudiants de la UB, la Politècnica, la de Girona o l'Autònoma de Barcelona. No tots, perquè la majoria de facultats han dissenyat un curs mixt, en què s'alternaran les classes presencials amb les virtuals.

Alguns del que avui trepitjaven el campus després de mig any sense fer-ho s'han trobat un espai totalment diferent.

Raquel Ornes és estudiant de 3r de Sociologia:

"He pensat que arribaria aquí a la universitat i tot seria normal, i no. M'he posat la mascareta i he pensat: quan arribi a classe i hagi d'anar amb això tota l'estona... Però ens hi hem d'acostumar."

Sílvia San Vicente, estudiant de 4t d'Enginyeria Informàtica:

"Sí que dóna una mica una sensació desoladora. A la universitat li falta aquesta 'vidilla' que té de gent, de comunitat."

L'Autònoma ha volgut prioritzar les classes presencials als alumnes de primer i de quart. En canvi, els de segon i tercer, com Rubén Campuzano, estudiant de 3r d'Enginyeria Informàtica, tenen la majoria de classes online:

"Jo seguiré venint a la universitat per no perdre el contacte, per no quedar-te tancat a casa. Ens han dispersat a tots els companys que teníem i és gairebé impossible ficar-se en cap grup de pràctiques sense conèixer absolutament res de ningú."

Bruno Moliné, estudiant de 3r de Microbiologia:

"Fins la setmana passada no sabíem a quin grup anàvem; si seria presencial, semipresencial, si no vindríem, no teníem idea de res."

Per al professorat també és tot un repte.

Joana Gallego, professora de Periodisme, explica alternatives a les classes presencials:

"Pots fer classes 'síncrona'. Per exemple, si dius: 'La setmana que ve hi haurà una classe que jo la faré per internet". Doncs, tu l'anuncies i la gent s'apunta en aquell moment."

"L'estat d'alarma ens va permetre aprendre moltes eines que fins ara no havíem fet servir. El contacte serà majoritàriament a través d'Internet. Potser fer classes síncrones o bé gravar. Hem après a gravar les classes al nostre domicili i després les pengem al Campus Virtual."

A banda de la qüestió tecnològica, als professors se'ls ha preguntat si creien que la seva salut es posava en risc a l'hora de fer classes presencials i també s'ha tingut en compte la bretxa digital amb què es puguin trobar.

Qui ho ha necessitat, ha disposat d'aules amb l'equip informàtic adient per treballar.
 

A la Universitat de Girona han habilitat codis QR a cada espai docent perquè la gent que hi entra hi deixi constància. Així, en cas que algú doni positiu, es podrà saber la seva traçabilitat.

En general, els estudiants accepten de bon grat l'organització.

Samuel Adams: "Avui m'ha tocat venir, però la setmana vinent, no. Crec que està prou bé i es podrà seguir amb normalitat."

Sukaya Baghdadi: "Molt bé perquè dona la possibilitat de fer-ho online des de casa i això permet flexibilitzar i poder respondre als estudiants."

Les universitats han hagut d'adaptar els espais, els grups i introduir les mesures de seguretat per fer que el curs es pugui seguir amb la màxima qualitat i amb el mínim risc possible.

 

ARXIVAT A:
Universitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut