Campanya de la renda 2022: novetats en plans de pensions, ERTO, obres i criptomonedes

Jordina MolasActualitzat

Aquest dimecres, 6 d'abril, comença la campanya de la renda. És el dia en què es pot començar a consultar l'esborrany per internet i presentar-lo de manera telemàtica. Els que vulguin presentar-la per telèfon s'hauran d'esperar fins al 5 de maig. I qui vulgui anar a les oficines de l'Agència Tributària perquè li facin la declaració ho podrà fer a partir de l'1 de juny.

L'Agència Tributària calcula que aquest any haurà de tornar 11.122 milions d'euros, gairebé un 6% més que la campanya anterior, en la que consideren que és la tornada a la normalitat després de les alteracions que va provocar la pandèmia, sobretot perquè van augmentar el nombre de contribuents en ERTO que es van veure abocats a declarar.

En total, es fregaran els 22 milions de declaracions.

Aquest any s'hauran de tenir en compte diverses novetats, com ara les que fan referència als trams alts de l'IRPF, als plans de pensions i a les criptomonedes.


Qui ha de presentar la declaració de renda?

Estan obligats a presentar la declaració de renda totes les persones que l'any passat van cobrar més de 22.000 euros.

El límit es redueix a 14.000 euros si els ingressos van venir d'almenys dos pagadors (com podria ser, per exemple, d'una banda l'empresa i de l'altra el govern, en cas que hagin estat un temps en ERTO, o s'hagi començat a cobrar la pensió o la prestació d'atur). En aquest cas s'han d'haver rebut com a mínim 1.500 euros del segon pagador.

Això farà que aquells que hagin estat en un ERTO en algun moment del 2021 hagin de revisar si tenen actualitzades les dades amb Hisenda o si encara arrosseguen problemes del primer any de pandèmia.


S'apuja l'IRPF a les rendes més altes

Una de les principals novetats d'aquesta campanya és que han apujat dos punts l'impost per a les rendes més altes. Afecta un grup reduït, que són els que han ingressat més de 300.000 euros, i se'ls aplicarà una retenció del 47% de l'IRPF.

Pel que fa a les rendes de l'estalvi, a partir de 200.000 euros es gravaran al 26%. Es calcula que la recaptació serà de 490 milions d'euros en dos anys.

 

Canvis en les deduccions dels plans de pensions

També notaran canvis els que tenen un pla de pensions. Només es podran desgravar fins a 2.000 euros (fins ara n'eren 8.000) de les aportacions als plans de pensions privats individuals.

I es podran deduir fins a 10.000 euros si les aportacions també les ha fet l'empresa, en un intent del govern espanyol per potenciar els plans d'empresa.

Deduccions per rehabilitació d'habitatge

En aquesta declaració també es podrà deduir el cost de les obres que s'hagin fet a l'habitatge habitual o llogat per millorar-ne l'eficiència energètica.

Les deduccions van del 20 al 60%, però només si la rehabilitació s'ha fet entre el 6 d'octubre del 2021 i el 31 de desembre del 2022.

 

Més control de les criptomonedes

Hisenda també ha avisat que vol fer un seguiment especial de les inversions en criptomonedes. Són considerades guanys patrimonials i tributen quan se n'obtenen beneficis.

Fins ara, ha enviat avisos a més de 230.000 contribuents perquè declarin el que tenen. I s'hi ha afegit una nova casella per declarar el saldo de les monedes virtuals que es tenen. També es demanaran les dades fiscals dels clients a les empreses que en compren i venen o que guarden les criptomonedes, les anomenades cases de canvi.

 

ARXIVAT A:
IRPFEconomia de butxacaAgència Tributària
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut