Joe Biden abraça la seva dona, Jill Biden, després del cara a cara amb Trump (Reuters/Brian Snyder)

Cal substituir Joe Biden? La pregunta ja plana sobre el Partit Demòcrata

La imatge dèbil que ha transmès el president ha fet augmentar els dubtes dels demòcrates sobre la seva idoneïtat

Actualitzat

Imatge final del primer debat electoral per a les eleccions del 5 de novembre: Jill Biden, primera dama dels Estats Units, ajuda el seu marit, el president Joe Biden, a baixar les escales de l'escenari per anar a acomiadar-se dels dos moderadors.

L'escena resumeix molt bé la imatge que Biden ha transmès durant els 90 minuts del cara a cara amb Donald Trump: un home gran, mancat d'energia, que s'embarbussa i perd el fil del discurs.


El president ha perdut una oportunitat d'or de refermar la seva posició davant d'un rival que tampoc passa pel millor moment i quan les enquestes d'intenció de vot parlen de frec a frec entre tots dos.

Malgrat tot, després del debat celebrat a la CNN, Biden ha defensat la seva intervenció: "Em sembla que ho hem fet bé", ha respost a un periodista quan ha fet una parada en un local d'una coneguda cadena de menjar ràpid.

"Està amoïnat per la seva actuació [en el debat]?", ha insistit el periodista. "No, és difícil debatre amb un mentider", ha afegit Biden.

Quan li han preguntat si està malalt, Biden ha admès que té "mal de coll". Després del debat, on se l'ha sentit amb la veu presa i ha tossit diverses vegades, fonts pròximes al president s'han afanyat a explicar que durant els últims dies ha passat una grip. 

Després del debat, Biden ha passat per un local de menjar ràpid (Reuters/Elizabeth Frantz)

L'aparença fràgil de Biden durant el debat, en qualsevol cas, ha eclipsat el reguitzell de mentides i evasives que han presidit les intervencions de Trump, en aquest debat insòlit, el primer de la història entre un president i un expresident. I entre dos candidats que encara no ho són formalment, perquè les convencions per designar-los encara no s'han fet.  

Tècnicament, encara són aspirants a candidats. Per això, després del debat, la pregunta de si el Partit Demòcrata ha de substituir Biden per una altra persona ja plana sobre la política nord-americana.

El governador de Califòrnia, Gavin Newsom, un destacat demòcrata, ja l'ha haguda de respondre diverses vegades i ha negat enèrgicament tenir cap intenció de fer el pas: "[Biden] té el meu suport. Estem amb ell", ha declarat.

En declaracions a l'agència EFE, fonts pròximes als demòcrates han admès que és possible que sorgeixin veus, dins del partit, partidàries de "mirar de resoldre el problema" i presentar una altra candidatura a la presidència.

Biden, aquesta matinada, durant el cara a cara amb Trump (Reuters/Marco Bello)

El desànim també és evident entre alguns dels donants per a la campanya de Biden. "No hi ha manera de capgirar-ho. La seva actuació ha estat desqualificant", ha valorat, en declaracions a Reuters, un donant demòcrata que s'ha volgut mantenir en l'anonimat, abans de predir que les donacions podrien "assecar-se", perquè "els diners segueixen l'entusiasme".

L'assistent d'un senador demòcrata ha explicat que aquest i altres demòcrates "de primera línia" estaven "entrant en pànic".

En una intervenció a la CNN després del debat, la vicepresidenta, Kamala Harris, ha admès que Biden ha tingut una "arrencada lenta", però ha defensat que els votants l'han de jutjar per la seva gestió durant els últims tres anys i mig, i no pels "últims 90 minuts" [la durada del debat].

La presidenta de la campanya electoral, Jen O'Malley Dillon, defensa Biden i la seva actuació en el debat, on diu que ha donat una "visió positiva i guanyadora" sobre el futur dels Estats Units, contraposada a la "visió fosca" que ha ofert Trump. 

Caldrà veure qui dels dos ha convençut més indecisos, que al novembre tindran la clau del resultat electoral. I també si en el pròxim debat, que està previst per al setembre, Biden hi serà com a candidat. 


Biden, (gairebé) impossible de substituir

La convenció demòcrata s'ha de fer a l'agost. Biden hi arribarà havent guanyat les primàries en tots els estats i, per tant, havent-se assegurat el vot de la pràctica totalitat dels delegats. Només ell els pot dir que trenquin amb l'obligació de votar-lo i que donin suport a una altra candidatura, renunciant prèviament per part seva.

Aquesta altra hipotètica candidatura, però, fins ara no ha fet campanya ni ha recaptat fons per fer-ne, i no té el suport del partit, lleial a Biden.

I encara hi ha una altra cosa: si Biden renunciés, tots els noms sobre la taula per substituir-lo, incloent-hi Harris, estan pitjor que ell mateix en les enquestes d'intenció de vot.

L'únic que queda clar, quan falten quatre mesos i una setmana per a les presidencials, és que els demòcrates són als antípodes de poder cantar la coneguda cançó dels Rolling Stones "Time it's on my side", traduïble per "El temps juga a favor meu"

ARXIVAT A:
Trump Joe BidenEleccions Estats Units
Anar al contingut