Foto d'arxiu d'una persona servint-se un got d'aigua

Cal beure dos litres d'aigua al dia, com diu el mite?

No hi ha cap evidència científica que aquesta sigui la quantitat adient; cal beure quan es té set i fer-ne un hàbit
Enllaç a altres textos de l'autor

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat
TEMA:
Salut

Un mantra que es repeteix sovint quan es parla d'hidratació és que cal beure dos litres d'aigua al dia (uns 6 gots) tant sí com no per mantenir-nos hidratats. Però el cert és que aquest mantra no té cap base científica, i la hidratació que convé per a cadascú varia molt segons els hàbits de vida, la temperatura, l'activitat o el que hem menjat.

La dietista i nutricionista Júlia Farré, del centre de nutrició que port el seu nom, explicava d'on pot venir aquesta recomanació genèrica:

"Aquesta mena de recomanacions genèriques es calculen segons les necessitats habituals d'un home de 70 quilos de pes. Clar, quan canvies qualsevol d'aquestes característiques, la recomanació ja no té sentit."

En aquesta línia de tenir en compte les característiques de cadascú, explica Farré, com més grossa sigui una persona, més aigua necessitarà, perquè "l'aigua és el mitjà de transport del nostre cos, ens cal aigua per mantenir teixits hidratats, per moure les substàncies de rebuig i, per tant, com més volum més necessitat d'aigua."

Segons la nutricionista Alba Coll, el que mengem també influeix en la quantitat d'aigua que ens cal. Així, si un dia hem menjat més fruita o verdura, és possible que ens calgui beure menys.

De la mateixa manera, si un dia hem suat més i hem fet més exercici, clarament podem necessitar més dels dos litres d'aigua famosos. Això sí, segons Farré, l'exercici no ho és tot a l'hora de determinar quanta aigua ens cal:

"L'aigua que necessitem no depèn tant de l'exercici que fem, sinó de la transpiració. I hi ha gent que, sense fer exercici, ja sua. Encara que siguin molt sedentaris, aleshores els caldrà beure més."

 

Quan hem de beure?

Els nutricionistes consideren que, més enllà de recomanacions generals que no serveixen per a tothom, el que cal és parar atenció a la sensació de set, que és el mecanisme que té el nostre cos per dir-nos que necessita hidratar-se.

Tot i així, Júlia Farré alerta que no sempre funciona:

"A la sensació de set sempre li hem de fer cas. Però no és suficient, perquè hi ha molta gent que quan està enfeinada, amb el cap ocupat, no se n'adona de les seves necessitats corporals. Només se n'adonen quan es relaxen."

Per evitar això, es recomana fer de beure aigua un hàbit i tenir a l'abast una ampolla plena sempre.

No tothom necessita beure dos litres d'aigua cada dia, però cal mantenir-se hidratat (Fets o fakes)

Segons Alba Coll, en el cas de les persones grans poden perdre la capacitat de sentir set i acabar deshidratant-se. Per això, en determinades circumstàncies sí que és convenient anar recordant-los que s'hidratin per evitar mals majors.

Passa el mateix amb les embarassades i els lactants, que tenen necessitats d'hidratació especials.

Podem arribar a beure massa aigua?

Segons explica Júlia Farré, beure massa aigua és un problema que es dona més sovint del que ens podem imaginar.

"Hi ha gent que beu 5 o 6 litres d'aigua al dia. Diuen que sempre tenen set i això és perquè, com que beuen tant, eliminen massa sals minerals, i això també és deshidratació", explica.

"Per això el cos els segueix demanant aigua, i es genera un cercle viciós del qual és difícil sortir-ne"

 

Què ens deshidrata?

A l'altre extrem de la balança també cal saber quines begudes --que podríem sobreentendre que també ens ajuden a hidratar-nos-- tenen l'efecte contrari i ens deshidraten.

Les begudes deshidratants per excel·lència són les que porten alcohol.

Pel que fa als aliments, no és cap secret, els ultraprocessats, la salsa de soja, qualsevol àpat massa salat... és el que contribueixen a deshidratar-nos.

Una recomanació que fa Júlia Farré, pel que fa al menjar i el beure, és que hem d'anar bevent aigua durant el dia i no només beure molta aigua de cop durant els àpats:

"Si bevem mentre mengem, diluïm els sucs gàstrics i això ens dificulta la digestió. Durant els àpats és recomanable beure un got d'aigua si es vol, però no més."

Com podem saber si estem deshidratats?

Un indicador molt senzill i molt clar per saber si ens cal beure més aigua és el color de l'orina. Segons Júlia Farré, l'orina ha de ser del color de la palla. Si és més fosca, voldrà dir que ens cal beure més quantitat d'aigua i més sovint. Si és més clara, que potser n'estem bevent massa.

La deshidratació és un problema de salut greu, però poc freqüent. Els efectes lleus podrien ser mal de cap o mareig, i en casos més extrems podria arribar a donar febre.

En resum, si aquest article us ha tingut massa estona concentrats, pareu un moment i penseu si teniu set.

ARXIVAT A:
Salut Estil de vida
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut