Joves dormint de dia a la parròquia de Santa Anna, al centre de Barcelona

Cada vegada hi ha més joves estrangers atesos a la parròquia de Santa Anna de Barcelona

En les últimes setmanes hi han passat desenes de menors no acompanyats, i els responsables de l'Hospital de Campanya denuncien la falta de polítiques socials per atendre aquests joves
Sònia Poll / Ferran Moreno Actualitzat
TEMA:
Menors

Cada vegada més menors migrants van a dormir de dia a la parròquia de Santa Anna, al centre de Barcelona. En els últims tres mesos n'hi han passat una trentena, fins i tot de vuit anys. Alguns han abandonat els centres d'acollida i altres ni tan sols hi han pogut accedir.

A la parròquia s'hi poden estar durant el dia. Els donen esmorzar i els atenen periòdicament treballadors socials, metges i advocats voluntaris.


A primera hora, Araceli Arriaga, educadora social voluntària de la parròquia, va a despertar els nanos que dormen davant la parròquia i els convida a anar a l'església:

"El problema és que aquests nens són carn de canó al carrer, sabem ja que algun s'està prostituint, hi ha màfies que els fan robar a canvi de comprar-los roba o altres coses."

La majoria dels que hi van tenen 18 anys o més, però el nombre de menors que hi passen va creixent.


Abdel Illah va estar-se en un centre a Amposta fins al març, quan va fer 18 anys. Li van donar el passaport i va haver de buscar-se la vida. "I no només jo, altres nois també", afegeix.

Dorm a Montjuïc i als matins ve a la parròquia a esmorzar. L'església és oberta al culte i als turistes, que veuen aquesta realitat. Als bancs hi ha col·locats matalassos i hi deixen dormir de vuit del matí a vuit del vespre.

Clara Catalan, treballadora social de la parròquia Santa Anna, explica que l'objectiu és fer tornar a entrar els menors al circuit de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència:

"Sobretot la intervenció que fem amb ells és des de fora. Crear vincle i, a partir d'aquí, avisar els educadors de menors de l'Ajuntament, que pugin venir, els puguin veure, fer el vincle amb ells i a partir d'aquí tornar a entrar al circuit de la DGAIA".


Qui encara no té papers és en Said, que va venir del Marroc de petit, va voltar per Europa, el van retornar al seu país i fa un mes es va amagar en un camió per tornar a provar sort a Barcelona.

"Jo soc cuiner. I artista, m'agrada dibuixar, pintar. A cap persona li agrada viure al carrer, dormir al carrer, tenir una vida com aquesta."

 

Crítiques dels religiosos per la falta de polítiques socials


La dels nens dormint al carrer és una realitat que els responsables de l'Hospital de Campanya de la parròquia denuncien que no s'aborda amb els recursos que demana. En un comunicat contundent, els capellans Peio Sánchez i Xavier Morlans i la monja Viqui Molins critiquen el "curterminisme" de les polítiques socials:

"La crisi al voltant dels menors no acompanyats i extutelats no és res més que un greu símptoma d'elecció de les prioritats socials. (...) El curterminisme de les polítiques socials anul·la la viabilitat de projectes de fons: renda garantida de ciutadania, parc públic d'habitatge, governança internacional per abordar la situació de fallida de molts estats-nació".

Des de la parròquia remarquen que la societat s'ha "escandalitzat" amb la imatge d'un pare i la seva filla de 23 mesos morts ofegats al riu Bravo en intentar passar de Mèxic als EUA, mentre que "la imatge de nens dormint en cartrons als carrers al cor de Barcelona rep un altre tractament."

 


La DGAIA ha anunciat un pla de xoc per al mig centenar de menors no acompanyats que viuen al carrer a Barcelona. L'administració ha admès que s'han incrementat les últimes setmanes i que s'hi afegeixen joves majors extutelats.

Segons el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, es vol incrementar les hores dels equips de psiquiatria de carrer del centre Dar Chabab per atendre els joves amb problemes de salut mental i addiccions. El Homrani ha recordat que els joves tutelats que dormen al carrer són "refractaris" i s'escapen del sistema de protecció oficial.

 

 

ARXIVAT A:
Menors Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut