Manuel Bustos sortint del jutjat el 2018 (ACN/Norma Vidal)

Bustos haurà d'entrar a la presó abans d'un mes per retirar multes de trànsit a familiars

És la segona condemna pel cas Mercuri, de 3 anys de privació de llibertat pel delicte de tràfic d'influències

L'Audiència de Barcelona ha ordenat l'ingrés a la presó de l'exalcalde de Sabadell, el socialista Manuel Bustos, per complir la condemna de tres anys de presó per haver retirat multes de trànsit a la seva dona i a un dels seus fills quan ocupava el càrrec el 2012. Aquesta és la segona condemna de Bustos pel cas Mercuri.

El tribunal rebutja la suspensió de la pena i dona a Bustos un mes per ingressar a la presó, tot i que encara hi ha possibilitat, abans de tres dies, d'interposar un recurs de súplica.

La resolució té en compte que l'exalcalde ja té una altra condemna ferma l'any 2015 pel mateix delicte, tràfic d'influències. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el va condemnar a un any i nou mesos de presó per haver influït sobre una alcaldessa socialista perquè contractés una persona del partit a l'Ajuntament de Montcada i Reixac.

El TSJC va decidir suspendre l'ingrés de Bustos a la presó per aquesta primera condemna amb la condició de fer un curs formatiu i no delinquir. A més, per ser inferior als dos anys, no va comportar el compliment a la presó.

Ara, es tracta de la segona condemna a Bustos pel cas Mercuri, que l'Audiència de Barcelona li va imposar el desembre del 2018, per prevaricació i tràfic d'influència a l'Ajuntament de Sabadell.

Bustos en el judici per retirar multes a familiars el 2018 (Europa Press)

El Tribunal Suprem va confirmar la sentència i la pena de 3 anys de presó i els 16 d'inhabilitació a Bustos el març passat, i l'Audiència de Barcelona va iniciar els tràmits per a l'ingrés a la presó que va quedar pendent quan la defensa va demanar una suspensió.

Però finalment, l'Audiència Nacional ha rebutjat la petició. Fa cas dels arguments de la fiscalia i la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que actua com a acusació popular. Aquesta plataforma fins i tot va demanar la presó provisional per risc de fugida mentre no es resolia el recurs.

L'Audiència no troba suficients les al·legacions de la defensa: que Bustos és pare de tres fills, un dels quals menor, i que un d'ells té una discapacitat; tampoc veu excepcionals les càrregues econòmiques que suposarien per a la família el seu ingrés a la presó. Encara menys, considera que es tracta de fets d'"escassa gravetat i episòdics", com esgrimia la defensa, que també negava que es tractés d'un cas de corrupció política.


Què queda pendent del cas Mercuri?

El cas Mercuri té 38 peces i n'hi ha 11 d'arxivades. La condemna actual correspon a la peça separada número 30. La peça principal del cas Mercuri, la relacionada amb la licitació d'obra pública a canvi de suborns, és la següent que anirà a judici, amb una vintena d'acusats, entre els quals hi ha l'exregidor del PP Jordi Soriano.

En aquest, Bustos no hi serà, la investigació l'ha deixat al marge, tot i l'oposició de l'acusació popular.

Manuel Bustos té dues causes més pendents d'investigació com el de la contractació de la recollida d'escombraries.

ARXIVAT A:
Judicial
Anar al contingut