
Rescatades les tres espeleòlogues que es van desorientar en una cova de Cantàbria
Les dones, d'entre 40 i 50 anys, han estat localitzades en bon estat, però amb signes d'"esgotament total", a la cova de Cueto-Coventosa
Els equips d'especialistes del govern de Cantàbria han localitzat en bon estat de salut tres espeleòlogues que dissabte van entrar a la cova de Cueto-Coventosa, a la localitat cantàbrica d'Arredondo, i no n'havien sortit en el temps previst.
Segons fonts de Protecció Civil, les tres dones presentaven un estat d'"esgotament total". Al voltant de dos quarts de cinc de la tarda, les tres dones han sortit de la cova, tal com ha anunciat el centre de gestió d'emergències de Cantàbria:
Localizadas en buen estado las tres espeleólogas. Ya están fuera de la cueva Cueto-Coventosa.
112 Cantabria (@112Cantabria) July 15, 2019

Els equips de rescat analitzant la situació de la cova
Un rescat en equip
L'equip de rescat les va trobar aproximadament a la meitat del recorregut, on s'havien aturat perquè dubtaven del camí a seguir. Asseguren que les tres espeleòlogues estaven preparades tècnicament i físicament i que duien tot l'equip necessari, inclosos els plànols i a banda de roba d'abric i menjar. Quan les van trobar estaven molt cansades, però després de menjar calent i abrigar-se, van poder sortir sense ajuda de la cova, acompanyades per l'equip de rescat.
José Antonio Santander valora que les dones s'aturessin quan es van desorientar, perquè és "el que s'ha de fer":
"Es van desorientar i van fer-ho bé. Es van aturar i van esperar que arribés el grup de socors. Si no, s'haurien perdut més. Van fer bé. Davant del dubte és millor aturar-se i esperar."

Una de les espeleòlogues rescatades a Cantàbria
Els serveis mèdics també constaten que les dones es troben en bon estat físic i psicològic, i que no han hagut d'intervenir.
En les últimes hores, tres equips de rescat havien entrat a la cova amb aigua i aliments, amb l'esperança de sortir amb les tres dones, d'entre 40 i 50 anys. Totes elles tenen prou experiència en aquest tipus d'activitat i portaven el material necessari, però era la primera vegada que feien aquesta cova.
De les tres espeleòlogues rescatades, dues són de Barcelona i l'altra és de Vinaròs.

La Direcció de Protecció Civil de Cantàbria havia explicat que la dificultat tècnica de la gruta i la seva longitud fan que es trigui més temps a completar-la del que indiquen les guies, que estableixen la durada del trajecte en un marge d'entre 20 i 24 hores. És per aquest motiu que els equips d'emergència havien assegurat que podia tractar-se d'un retard motivat pel cansament.

La zona on hi ha la cova de Cueto-Coventosa, a la localitat cantàbrica d'Arredondo
Lluís Domingo, president de la Federació Catalana d'Espeleologia, ha explicat a TV3 que la ruta no és fàcil, però que confiava que a les tres dones les poguessin trobar en les hores següents.0
"És una travessa mítica, molt coneguda pels espeleòlegs i que tots volen fer algun dia. És una travessa molt bonica, molt interessant, amb uns llacs subterranis. Però també implica una preparació. Qualsevol incidència fa que hi estiguis més hores."
"El protocol, a Cantàbria, és que has de preveure un horari de sortida i quan no el compleixes has d'avisar el grup de socors. (···) En conec una, que està federada i és molt experimentada; tècnicament té capacitat."

Els equips de rescat busquen les espeleòlogues a la cova de Cueto-Coventosa, a Arredondo
El dispositiu d'emergència es va activar a última hora de la nit de diumenge, després que una companya que s'havia quedat fora de la cova va alertar el 112 que la seva sortida superava l'hora prevista. Ja feia vint-i-quatres hores que eren a dins de la cova.

La cova de Cueto-Caventosa té un recorregut de prop de 7 quilòmetres i un avenc vertical de 300 metres, el més profund d'Europa. És la gruta de Cantàbria on hi ha hagut més accidents d'espeleologia, tot i que la majoria de rescats s'han hagut de fer per cansament.