Es preveu que les barques de pesca treguin més d'una tona de peix al dia (CCMA)

Buiden de peixos el pantà de Sau per preservar la qualitat de l'aigua

Es preveu treure fins a 60 tones de peixos que moririen igualment per la falta d'oxigen i en podrir-se malmetrien la qualitat de l'aigua

Virginia Arqué NuenoActualitzat

La sequera persisteix sense treva a Catalunya i no hi ha previsió de pluges abundants en els pròxims dies. El nivell dels embassaments a les conques internes és del 27% i un dels més baixos és el pantà de Sau, a Vilanova de Sau, a la Selva, que està al 10,28% de la seva capacitat. A més, s'està passant aigua de Sau al pantà de Susqueda per preservar-ne la qualitat i garantir l'ús prioritari, que és abastir la població de les comarques gironines i l'àrea metropolitana de Barcelona. En total, cinc milions de persones.

Per evitar que aquesta transferència d'aigua provoqui una mortaldat massiva dels peixos dins del pantà per falta d'oxigen i contamini l'aigua, aquest dilluns ha començat l'operació per buidar-lo d'aquestes espècies, que són totes no autòctones. A l'embassament de Sau s'han detectat fins a nou espècies invasores, vuit d'exòtiques i una de translocada (com silurs, sandres o carpins), que són les que s'extrauran i seran sacrificades.

Es vol evitar, per una banda, que morin molts peixos dins de l'embassament i en podrir-se malmetin la qualitat de l'aigua. I per una altra, que aquestes espècies es traslladin, amb el transvasament, a d'altres masses d'aigua, i alterin la biodiversitat d'altres espais i entorns.

Una grua ha deixat les barques a l'aigua aquest dilluns (CCMA)


L'operació per retirar unes 60 tones de peix

Per retirar-los s'utilitzaran diverses tècniques d'extracció: l'encerclament amb xarxes, la pesca elèctrica --únicament en racons i espais molt petits--, la recollida d'espècies en superfície amb vaixells tipus pelicà i la pesca manual en indrets de difícil accés amb la resta de vaixells.

Un vaixell d'ecosondeig està avaluant aquest dilluns el nombre de peixos que hi pot haver actualment al pantà. Es calcula que hi ha unes 60 tones de peix a l'embassament i que se'n podran treure més de dues tones al dia, com ha explicat Elisabet Mas, directora de l'àrea d'Execució d'Actuacions de la Generalitat.

"L'objectiu principal de l'actuació és preservar el màxim volum d'aigua de qualitat possible. Per això, cal reduir la densistat de peixos. Avui baixaran les embarcacions, els pescadors hauran de mirar que tot funcioni bé i que poden treballar i començarà la pesca dimecres, que faran dues embarcacions. L'objectiu és treure més d'una tona de peixos al dia per embarcació."

S'ha estimat que l'operatiu pot comportar un mes i mig de feina de pescadors amb xarxa i fins a tres mesos la recollida en superfície per embarcacions pelicà, que el que faran sobretot és retirar els peixos morts, si hi ha molta mortaldat. Els peixos retirats seran sacrificats i les restes les gestionarà una empresa de residus especialitzada.

Les primeres embarcacions que participen en aquesta tasca són dues barques de pesca de Blanes. Una ja s'ha introduït al pantà amb una grua aquest dilluns al matí des de dalt de la presa. Després de les barques de pesca, se n'incorporaran fins a dues més de tipus pelicà per recollir els peixos morts de la superfície. Si calgués, encara es pot incorporar un cinquè vaixell a l'operatiu, per a la pesca elèctrica. 

El pantà de Sau està al 10% de la seva capacitat (CCMA)

El pantà, a mínims

Tant el transvasament d'aigua de Sau a Susqueda com el buidatge de peixos són algunes de les mesures del decret d'excepcionalitat per sequera aprovat dimarts passat pel govern i que també implica, entre d'altres mesures, restriccions al reg, a la neteja de carrers, a omplir les fonts ornamentals o a reomplir les piscines, per intentar garantir que no falti aigua de boca a la tardor.

Aquest no és el primer cop que es programa un buidatge de peixos al pantà de Sau. Ja es va preveure el 2008, però al final no es va haver de posar en pràctica. L'any 2005 sí que es va posar en marxa un programa similar, amb una sola embarcació, que va treure una tona de peixos al dia. L'operatiu es va suspendre quan va començar a ploure.

L'actual transferència d'aigua de Sau a Susqueda, que és de 0,5 hm³ al dia, s'aturarà quan hi hagi un empitjorament significatiu de la qualitat de l'aigua o es redueixi l'oxigen a les capes inferiors de l'embassament.

S'està transvasant aigua de Sau a Susqueda per garantir-ne la qualitat i l'abastiment a la població (CCMA)

El cabal actual del pantà de Sau és de 16,8 hm³, el 10% de la seva capacitat, que és de 165,26 hm³. A Susqueda, on hi caben fins a 233 hm³ d'aigua, actualment n'hi ha 90,70 hm³, el 38,93% de la seva capacitat.

El pantà de Sau està actualment al mínim d'aquest segle. Ens hem de remuntar fins a l'abril del 1990, en què va arribar al 6%, per trobar tan poca aigua.

Només estan per sota d'aquest embassament els de Siurana, que està al 7,71% i el de Riudecanyes, que no arriba al 9% de la seva capacitat (8,81%).

Es controla l'accés motoritzat a la zona davant l'augment del turisme (ACN/Mia Escolà)

Protestes contra la gestió de l'ACA

Fa una setmana, un centenar de persones van protestar contra el buidatge del pantà. Pescadors i veïns van tallar la via que travessa la presa per mostrar el seu rebuig al pla de l'Agència Catalana de l'Aigua. Consideren que arriba tard i denuncien una gestió de l'aigua que, asseguren, "afavoreix les hidroelèctriques" i no contempla cap pla per salvar la fauna.

Lluís Roca, usuari de l'embassament, va assegurar que "serà la matança de peixos més gran d'Europa" i que "no només afectarà els peixos, també tota la fauna que ve fins aquí i en depèn, com els ocells".

Pescadors i veïns de Vilanova de Sau van tallar l'accés a la presa per protestar contra el buidatge dels peixos (ACN/Nia Escolà)

El baix nivell de l'aigua també ha afavorit el que s'ha anomenat "turisme de sequera". Centenars de persones visiten cada setmana l'embassament, aprofitant el baix nivell de l'aigua, unes visites que han obligat a avançar el pla de control d'accés de vehicles motoritzats a la zona, que normalment s'activa per Setmana Santa.

Els visitants reconeixen que el paisatge que troben, en arribar, és "impactant" i que provoca neguit i pena.

Centenars de persones visiten cada setmana el pantà, aprofitant que no hi ha aigua (ACN/Mia Escolà)

 

ARXIVAT A:
SequeraMedi ambientMeteorologia
Anar al contingut