Un estudi acusa la Xina d'esterilitzacions massives per limitar la població uigur
Tanca exterior de l'oficialment anomenat "centre vocacional d'educació" de Dabancheng, a Xinjiang (Reuters)

Brussel·les vol prohibir productes fets amb mà d'obra forçada, amb l'ull posat a la Xina

L'Organització Internacional del Treball calcula que hi ha més de 27 milions i mig de persones al món que treballen de manera forçada. Són persones coaccionades a treballar sota l'amenaça de violència, però també forçades a treballar a canvi d'aconseguir regularitzar la seva situació amb Immigració, per exemple.

Amb aquestes xifres a la mà, la Comissió Europea ha presentat avui una proposta per prohibir la importació de productes fabricats amb mà d'obra forçada. El comissari europeu de Comerç, Vladis Dombrovskis, afirma que es tracta d'una nova "modalitat d'esclavitud".

La prohibició s'aplicaria a productes fets dins la Unió Europea però també per als que es destinen a l'exportació, i també els fets en països de fora la Unió però que s'importen aquí. I aquí, encara que l'esborrany no en parla obertament es fa referència a la Xina.

El juny passat, el Parlament Europeu ja va mostrar les seves preocupacions sobre els drets humans en aquest país, incloent-hi la mà d'obra forçada en camps d'internament a la regió de Xinjiang –la principal regió productora de cotó i també de materials per a panells solars-. Tot plegat afegeix pressió a la Xina, després que els Estats Units ja van prohibir la importació de productes d'aquesta zona el 2021 acusant la Xina de genocidi. Una acusació que el país asiàtic nega.

 

Passos a seguir

La nova norma europea seria implementada pels estats membres. Primer amb una investigació sobre els productes sospitosos d'haver estat fets en aquestes condicions. Es demanaria informació a les companyies i després s'hi farien inspeccions. Unes peticions que també es podrien fer a factories fora de la UE. Si el resultat de la investigació confirma les sospites es podrien retirar del mercat els productes, prohibir que arribin al mercat o que s'exportin.

La proposta haurà de ser discutida i acordada pel Parlament Europeu i després pels estats membres, i no s'aplicaria fins a dos anys després que s'hagués aprovat.

Alguns mitjans que han tingut accés a l'esborrany de la proposta apunten que el text ometria els serveis desenvolupats sota coacció --com ara la prostitució forçada, la mendicitat o el treball domèstic i a l'hostaleria en l'economia submergida--.

El fet que siguin els Estats els que implementarien la mesura podria suposar problemes diplomàtics amb països tercers on es detecti que s'han fabricat aquests productes.

 

Anar al contingut