Una manifestant alça un cartell amb el lema "Prou abús de temporalitat, fixes ja!", en una protesta a plaça sant jaume
Manifestació d'interins a la plaça Sant Jaume, el 15 de juny (ACN)

Brussel·les expedienta Espanya per no resoldre la discriminació dels interins

Considera que tenen condicions laborals menys favorables que els fixos en qüestions com les vacances, el càlcul de l'antiguitat, el dret a alguns tipus de permisos i l'accés a trajectòries professionals

RedaccióActualitzat

La Comissió Europea ha enviat un avís a l'estat espanyol en considerar que encara no està implementant de forma correcta la directiva comunitària que prohibeix la discriminació dels treballadors interins respecte a la resta d'empleats públics.

Brussel·les alerta que la legislació espanyola conté condicions desfavorables per als treballadors interins, en comparació amb els que tenen un contracte fix a les diverses administracions públiques de l'estat. Segons la Comissió, això representa una discriminació que contravé el Dret comunitari.

En concret, l'executiu europeu encara veu diferències de tracte en aspectes com els drets de vacances, el càlcul de l'antiguitat, el dret a poder gaudir de certs tipus d'excedències o l'accés a nous itineraris professionals.

Brussel·les ja va iniciar un procediment d'infracció el 2014 i valora que si bé Espanya ha modificat les normes, encara persisteixen els problemes de discriminació.

Amb el toc d'atenció d'aquest dijous, Espanya disposa ara de dos mesos de termini per corregir les irregularitats identificades.
 

L'objectiu: regularitzar més de 300.000 interins; 47.000 a Catalunya

Els darrers anys l'estat espanyol ha implementat diversos mesures per alinear-se amb els requeriments de l'òrgan comunitari en aquesta qüestió. Sabent que calia adaptar-se a la directiva europea, sindicats i govern espanyol van segellar un pacte ara fa tres anys, amb el compromís de regularitzar la situació de més de 300.000 treballadors interins de les diverses administracions públiques.

El 31 de desembre d'aquest any és la "data límit improrrogable" per acabar aquest procés i que les places estructurals ocupades per personal temporal passin a ser places fixes.

Per la seva banda, la Generalitat també ha impulsat mesures per arribar a l'objectiu del 8% dels treballadors temporals a la funció pública, tal com marca la Unió Europea. Un objectiu que implica estabilitzar gairebé 47.000 places, incloent-hi docents i sanitaris.

El procés, previst en tres fases, ja va fer funcionaris 9.500 interins que feia més de cinc anys que treballaven i tenien mèrits suficients. La resta del procés, però, es va veure esquitxat per queixes de mala organització.

A aquestes polítiques de les administracions, s'hi han afegit també diversos pronunciaments dels tribunals. A mitjans de juny, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va sancionar l'ús abusiu de la temporalitat i va sentenciar que tots els treballadors temporals que haguessin encadenat contractes d'interinatge durant anys s'havien de convertir en indefinits.
 

Expedient per les restriccions als plans de pensions

La Comissió també ha obert un expedient a l'estat espanyol per haver introduït restriccions als plans de pensions. Brussel·les considera que prohibir cotitzar en plans de pensions professionals i personals per sobre de les quantitats màximes deduïbles a efectes fiscals pot entrar en conflicte amb el tractat que garanteix la lliure circulació de treballadors, serveis i capitals.

Amb el toc d'atenció d'aquest dijous, Espanya disposa ara de dos mesos de termini per corregir les irregularitats identificades.

En cas de continuar incomplint la directiva comunitària, Brussel·les obre la porta a enviar un dictamen motivat, el pas previ per elevar la qüestió al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

 

ARXIVAT A:
Drets laborals
Anar al contingut