Consells per a una conciliació laboral saludable - amb criatures a casa - durant el confinament

Brussel·les expedienta Espanya per aparcar el permís retribuït per cura de fills

El govern espanyol té dos mesos per justificar el retard davant la Comissió Europea, que podria portar el cas al TJUE

Actualitzat

La Comissió Europea ha obert expedient a Espanya perquè encara no ha aplicat la directiva comunitària del 2019 que obliga els estats a pagar un permís retribuït per tenir cura de fills de fins a 8 anys. La norma europea diu que, almenys, haurien de ser dues setmanes, però Espanya va comprometre's a retribuir-ne quatre.

De moment, però, no ho ha fet. El dia límit era el 2 d'agost d'aquest any, però va passar la data sense cap decisió en ferm per part del govern espanyol.  


Dos mesos per respondre

Ara, la Comissió ha donat un termini de dos mesos al govern espanyol perquè prengui les mesures necessàries per corregir l'incompliment o donar una "resposta satisfactòria". Si no és així, el procediment continuaria el seu curs i la Comissió Europea podria denunciar Espanya davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Si l'expedient s'acaba tancant, es podria multar Espanya amb 9.700 euros per cada dia que passi sense aplicar la norma. L'agost passat, fonts del Ministeri de Treball van explicar que incomplir la disposició podria representar una multa, d'entrada, de 7 milions d'euros, que s'aniria incrementant si la directiva no s'aplica.

Consells per a una conciliació laboral saludable - amb criatures a casa - durant el confinament
(iStock)

El permís, una mesura dins l'acord PSOE-Sumar

El permís retribuït de quatre setmanes --de les vuit totals-- va formar part de l'acord de govern entre el PSOE i Sumar, com també va ser-ho ampliar fins a les 20 setmanes la baixa per naixement d'un fill.

El permís es va aprovar amb la Llei de famílies, però no se'n va desenvolupar el reglament que havia de permetre que quatre de les vuit setmanes fossin pagades. Tampoc era clar quin cost tindria i com es finançaria. Segons explicaven en aquell moment fonts del Ministeri de Treball, una opció seria esperar al projecte de pressupostos del 2025 per incloure-hi la mesura.

 

ARXIVAT A:
Menors
Anar al contingut