La recomanació de Brussel·les demana ampliar la prohibició de fumar en espais a l'aire lliure per protegir infants i joves (EFE/Cabalar)

Brussel·les demana als estats prohibir fumar en espais oberts com terrasses de bars

La recomanació de la Comissió Europea als estats membres, que no és vinculant, també planteja prohibir els cigarrets electrònics en tots els espais lliures de fum
Actualitzat
TEMA:
Tabac

La Comissió Europea ha demanat als estats membres que estenguin la prohibició de fumar a alguns espais a l'aire lliure on les persones no fumadores poden estar especialment exposades al fum. Això inclou zones com ara les terrasses de bars i restaurants, parcs infantils, parades d'autobús o piscines.

Alhora, Brussel·les demana també que es veti de tots els espais lliures de fum l'ús de cigarretes electròniques i altres productes emergents com els vàpers, tinguin nicotina o no.

Es tracta d'una recomanació que Brussel·les fa als estats en matèria de salut pública i, per tant, no és vinculant. L'objectiu de la iniciativa és "millorar la protecció" de la població de la Unió Europea, "particularment la dels infants i la gent jove". Els governs europeus tenen la competència exclusiva sobre les polítiques sanitàries, però l'organisme comunitari els anima a incorporar les recomanacions a les seves estratègies nacionals.

La comissària de Salut, Stella Kyriakides, ha expressat en un comunicat el deure de lluitar contra l'exposició a emissions nocives i ha reivindicat el compromís d'aconseguir una "generació sense tabac" d'aquí al 2040.

Entre els espais exteriors on Brussel·les veu necessàries mesures extra de protecció contra el fum també hi ha parcs d'atraccions, zoològics, edificis públics i estacions de tren o aeroports.

El comunicat de la Comissió d'aquest dimarts actualitza unes recomanacions als estats membres que ja s'havien acordat fa 15 anys i que ara considera que cal augmentar per cuidar la població més jove.

El pla antitabac espanyol, una declaració d'intencions

A l'estat espanyol, el govern va aprovar a l'abril un pla integral per lluitar contra el tabaquisme. Es tracta d'un document, acordat amb les comunitats autònomes en el marc del Consell Interterritorial de Salut, que recull el consens per eliminar progressivament el fum dels espais públics.

La ministra de Sanitat, Mónica García, va qualificar el text com una primera pedra per a una futura legislació antitabac estatal, que situava Espanya a l'"avantguarda de la lluita contra el tabaquisme".

Tot i això, l'acord es va limitar a recollir una sèrie de mesures genèriques i poc concretes, amb propostes com ampliar els espais on no es pot fumar --sense detallar llocs concrets--; augmentar el preu del paquet de tabac; o prohibir vapejadors d'un sol ús.

El document tampoc contemplava la prohibició de fumar a espais privats, com ara els cotxes particulars, el punt del redactat inicial que havia aixecat més controvèrsia.

 

ARXIVAT A:
Salut Tabac
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut