El logotip d'Amazon en una de les seus de la companyia (Reuters/Abhishek N. Chinnappa)

Brussel·les acusa Amazon d'aprofitar-se de les dades de les empreses que hi operen

La Comissió Europea acusa el gegant del comerç electrònic de monopoli i de vulnerar les regles de la competència

AgènciesActualitzat

La Comissió Europea presenta càrrecs formals contra Amazon per monopoli i per vulnerar les regles de la competència. Acusa el gegant del comerç electrònic d'abusar de dades confidencials d'altres empreses que operen a través de la seva plataforma.

L'executiu comunitari conclou en una investigació que l'empresa fundada per Jeff Bezos analitza les dades de totes les vendes dels comerciants que fan servir la plataforma. Això els permet modelar els algoritmes en benefici propi per saber quins productes llançar al mercat i a quins preus.

Brussel·les ha informat aquest dimarts la companyia nord-americana que, segons els resultats inicials de la seva investigació, hauria vulnerat les normes de la competència de la Unió Europea.

"Amazon no pot utilitzar en benefici propi les dades sobre l'activitat d'altres venedors quan actuen com a competidor seu", ha avisat l'eurocomissària de la Competència, Margrethe Vestager.

La comissària ha afegit: "Ens hem d'assegurar que el doble paper de plataformes com Amazon no distorsiona la competència."

Vestager emmarca la investigació en una tendència global a afrontar el problema que suposen certes plataformes que funcionen com a "monopolis de facto" i el deslliga de les eleccions nord-americanes.

L'eurocomissària ha assegurat que Amazon té una "gran quota" del mercat virtual a Alemanya i França i, per això, l'ús de determinada informació "sensible" suposa un abús del seu poder de mercat per competir.

Margrethe Vestager (ACN)

L'acusació formal és un pas més en la investigació que la Comissió Europea va engegar el juliol de l'any passat.

Per ara, aquesta acusació no té conseqüències, a l'espera que el gegant de Seattle respongui a la CE sobre el cas. L'expedient, però, podria acabar amb multes multimilionàries.

Segona investigació en marxa

D'altra banda, la CE ha decidit obrir una segona investigació a la plataforma per haver afavorit, presumptament, les seves pròpies vendes i les d'empreses que utilitzen els seus serveis de logística i entrega de paquets.

L'empresa fundada per Jeff Bezos ja va ser objecte d'una investigació per part de la Comissió Europea, que el 2017 li va reclamar 250 milions d'euros que s'hauria estalviat en impostos gràcies als avantatges fiscals concedits per Luxemburg.

Amazon s'afegeix a Google en la llista de gegants tecnològics que la Comissió Europea ha investigat i acusat per pràctiques monopolístiques.

 

ARXIVAT A:
Comerç
Anar al contingut