La jugadora de bàsquet i el traficant d'armes, en dues fotografies d'arxiu (EFE / EPA / Yuri Kochetkov / Stringer)

Rússia allibera Brittney Griner en un intercanvi amb el traficant d'armes Víktor But

L'intercanvi s'ha fet en una pista de l'aeroport d'Abu Dhabi i el president nord-americà ha parlat amb la jugadora de bàsquet quan ja era a l'avió de tornada als EUA

Juli Rodés AlmerActualitzat

La jugadora de bàsquet de la WNBA, l'NBA femenina, Brittney Griner ha estat intercanviada per Víktor But, el traficant d'armes conegut com "el mercader de la mort".

Griner havia estat acusada de tràfic de drogues i condemnada a 9 anys de presó. Ara fa un mes es va anunciar que la traslladaven a una colònia penal russa.

Havia estat detinguda el mes de febrer, a l'aeroport de Xeremétievo de Moscou, en trobar-li uns vapejadors amb oli de cànnabis a l'equipatge.

Griner tenia una recepta mèdica per combatre el dolor causat per lesions cròniques, però l'ús medicinal del cànnabis és il·legal a Rússia.

But és un antic traductor de l'exèrcit rus que està complint una condemna de 25 anys de presó després que un jurat federal nord-americà el considerés culpable de conspirar per matar ciutadans dels EUA i d'intentar comprar míssils antiaeris, entre altres càrrecs.


Intercanviats a l'aeroport d'Abu Dhabi

La Casa Blanca ha assegurat que va ser dimarts quan el president Joe Biden va concedir clemència al traficant d'armes, i que l'alliberament de Griner només s'ha negociat entre els Estats Units i Rússia.

Això malgrat que el president dels Emirats Àrabs Units i el príncep hereu saudita han assegurat en un comunicat conjunt que han liderat els esforços de mediació per aconseguir l'alliberament de Griner.

La secretària de premsa de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, els ha mostrat l'agraïment dels EUA per haver facilitat l'ús del seu territori perquè s'hi fes l'intercanvi. Finalment l'operació s'ha culminat a l'aeroport d'Abu Dhabi.

Tots dos presoners s'han creuat, a peu, en una de les pistes, tal com es veu en aquest vídeo que ha publicat l'agència russa TASS.

A Griner, vestida amb una jaqueta vermella i pantalons foscos, se la veu d'esquena a la càmera. But abraça un funcionari rus que el saluda i somriu obertament mentre l'acompanyen cap a l'avió per tornar a Moscou, on ha aterrat al vespre d'aquest dijous.

L'Antonov An-148 aterrant a Moscou (REUTERS / Tatyana Makeyeva)

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha explicat que ha pogut parlar amb la nord-americana mentre volava cap a casa.


Gestions per alliberar Griner

A principis de juny, coincidint amb els primers 100 dies des de la seva detenció, la WNBA va mostrar el seu suport a Griner i en va demanar l'alliberament.

A finals de juliol, el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, va fer públic que havia fet una "oferta substancial" al govern rus per poder alliberar Griner: un intercanvi en què la Casa Blanca ja oferia But a Moscou.

El Kremlin va reaccionar assegurant que encara no hi havia cap acord i demanant discreció al govern nord-americà.

Griner, a Moscou, durant una compareixença davant la justícia russa (Reuters)

La proposta de Washington incloïa també l'alliberament, per part de Rússia, de Paul Whelan, un antic "marine" condemnat a 16 anys de presó per espionatge.

Quan ha anunciat la tornada a casa de Griner, Biden ha admès que no han aconseguit l'alliberament de Whelan.

Tres setmanes més tard, Dennis Rodman, antiga estrella de l'NBA, que el 2014 s'havia reunit amb Putin, va oferir-se com a mediador per alliberar Griner.

L'intercanvi s'ha organitzat en un moment d'alta tensió entre tots dos països arran de la invasió russa a Ucraïna.

ARXIVAT A:
EsportsEstats UnitsRússiaJoe Biden
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut