Josep Borrell, ministre d'Exteriors en funcions (EFE)

Borrell nega que Exteriors hagi espiat "cap correu electrònic", com denuncia el govern

El ministre d'Afers Exteriors en funcions admet que el presumpte espionatge a les delegacions de la Generalitat pot interferir en les seves aspiracions per ser el nou cap de la diplomàcia europea
Redacció Actualitzat
TEMA:
Josep Borrell

El ministre d'Afers Exteriors en funcions, Josep Borrell, ha negat haver intervingut cap correu electrònic de la Generalitat per elaborar informes sobre les delegacions exteriors del govern català.

"No s'ha intervingut cap correu electrònic. Naturalment que no. Vostè creu que el Ministeri d'Afers Exteriors té ni capacitat ni voluntat de fer aquestes coses?"

Borrell ha admès que aquest presumpte espionatge a les delegacions de la Generalitat pot interferir en les seves aspiracions per convertir-se en el nou cap de la diplomàcia europea. Preguntat sobre si l'independentisme utilitzarà aquest cas per atacar la seva candidatura, se n'ha mostrat convençut:

"Si poden, ho faran, és clar"

Borrell, a més, ha insistit en el missatge que va donar després que es conegués la documentació aportada al TSJC per reclamar el tancament de les delegacions de la Generalitat a Londres, Ginebra i Berlín:

"Ni la Generalitat de Catalunya té ambaixades, encara que s'encaparrin a anomenar-les així. I el Ministeri d'Afers Exteriors els asseguro que no té espies"


"Es pot denunciar el que es vulgui"

Borrell ha tingut un breu enfrontament dialèctic amb Xavi Coral, el corresponsal de TV3 a Brussel·les, que li ha preguntat quina era la base legal per intervenir els correus.

A banda d'insistir que "no hi ha hagut intervencions de correus electrònics, no n'hi ha hagut", el ministre ha qüestionat la pregunta i ha acusat Coral de donar per bona la denúncia de la Generalitat, tot afegint que, "per denunciar, es pot denunciar el que es vulgui".

 

Borrell, durant el Consell Europeu de ministres d'Exteriors d'aquest dilluns (EFE)

 

El ministre d'Exteriors en funcions ha admès que "totes les circumstàncies poden influir" en la seva candidatura i ha assenyalat que aconseguir el suport de dos terços de l'Eurocambra "és una dificultat més gran que la meitat més un":

"Trobar un punt en què hom no falsegi el seu pensament i que, a la vegada, aconseguir que hi hagi una majoria que el comparteixi no és fàcil. Hi ha alguns temes complicats, jo el que no puc fer és fer el contrari del que penso: defensaré el meu pensament en política exterior, com sempre he fet. Intentaré dissipar algunes anècdotes com la dels famosos indígenes nord-americans, que sembla que a la vida només hagi dit això..."

 

Seguiment de tres delegacions de la Generalitat

TV3 va avançar la setmana passada que les ambaixades espanyoles al Regne Unit, Suïssa i Alemanya havien fet un seguiment de les delegacions de la Generalitat en aquests països.

El govern de la Generalitat va demanar la dimissió de Borrell a conseqüència d'aquest presumpte espionatge.

Borrell, per la seva banda, va denunciar dissabte una "campanya de desprestigi terrible" contra ell per part de l'independentisme.

El mateix dia que es van fer públics els documents, el Ministeri d'Exteriors ja havia assenyalat que formava "part" de la seva feina "vigilar de prop qualsevol activitat que pretengui malmetre la imatge d'Espanya a l'exterior", en concret, aquells actes amb la finalitat de "portar a terme el projecte independentista del govern de Catalunya".

 

Bosch demana un debat públic amb Borrell

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, ha demanat a Josep Borrell un debat públic en una cadena internacional sobre el presumpte cas d'espionatge a les delegacions de la Generalitat.

Poc després que Borrell negués l'espionatge de "cap correu electrònic", des de Nova York, on és de viatge oficial, Bosch ha tret importància a les paraules de ministre d'Exteriors en funcions:

"No sé si espien correus o què espien, però hi ha informes on es diu clarament que es fa un seguiment"

El conseller ha insistit a demanar a Borrell que doni explicacions "convincents" o dimiteixi "per espionatge".

D'altra banda, en unes jornades organitzades per la Unió de Ciutats i Governs Locals (CGLU) a les Nacions Unides, Bosch ha defensat que la "solució democràtica" és la "millor" sortida a l'actual situació política que viuen Catalunya i l'estat espanyol.

 

Bosch durant una taula rodona de líders locals i regionals a Nova York (ACN)

 

ARXIVAT A:
Josep Borrell Procés català
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut