La seu de la Comissió europea, a Brussel·les (REUTERS/Johanna Geron)

Borrell demana que la UE deixi de tenir "tabús" a l'hora de sancionar ministres d'Israel

Josep Borrell demana als 27 que estudiïn la possibilitat d'aplicar sancions a ministres que expressin "missatges d'odi" contra els palestins

La Unió Europea es plantejarà sancionar els membres del govern israelià que incitin a cometre crims de guerra contra la població palestina. Aquesta és la proposta que ha transmès, aquest dijous, el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, a la reunió de ministres d'Exteriors dels Vint-i-set que se celebra a Brussel·les.

Borrell ha dit que la Unió Europea ha de "deixar de tenir tabús" per utilitzar les eines al seu abast perquè es respecti el dret humanitari.

"He començat el procediment per demanar als estats membres si consideren apropiat, si volen incloure a la nostra llista de sancions alguns ministres israelians que han estat llançant missatges d'odi inacceptables contra els palestins i proposant coses que van clarament en contra de la llei internacional, una incitació a cometre crims de guerra".

El cap de la diplomàcia europea, fa uns dies, al Vietnam (REUTERS/Francesco Guarascio)

Borrell també ha dit que, en tot cas, la decisió no la prendrà ell, sinó els estats membres. També ha recordat que el consell d'aquest dijous és informal i que, per tant, tampoc en sortirà cap decisió en aquest sentit.

Aquestes possibles sancions inclourien el titular de Seguretat Nacional, Ben Gvir, o el titular d'Exteriors israelià, Israel Katz, que segons Borrell han proposat coses com expulsar palestins de Cisjordània, tal com s'ha fet a Gaza, o tallar l'arribada d'ajuda als palestins o, fins i tot, deixar-los morir d'inanició.

Els cossos de quatre palestins assassinats en l'últim bombardeig de l'exèrcit israelià a Cisjordània (REUTERS/Raneen Sawafta)

Coincidint amb l'última operació militar israeliana a Cisjordània, Katz va fer una crida a l'"evacuació temporal" de la població palestina en aquest territori ocupat com a mesura per combatre la presència de grups armats. Per Borrell, "això és inacceptable".

"El tracte que reben les Nacions Unides i la manera com s'està duent a terme aquesta guerra, viola totes les lleis humanitàries".

De moment, els 27 estan d'acord a reclamar un alto el foc i a demanar l'alliberament dels ostatges israelians en mans de Hamas, però fins ara no hi ha hagut la unanimitat necessària per a res més.

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaIsraelJosep BorrellGuerra a Gaza
Anar al contingut