Boris Johnson ha participat aquest cap de setmana en les celebracions del jubileu d'Elisabet II
El primer ministre britànic, Boris Johnson, en una imatge d'arxiu (Reuters)

Boris Johnson, contra les cordes: el seu partit força una moció de censura pel Partygate

La votació es fa avui mateix i el resultat se sabrà aquest mateix vespre

RedaccióActualitzat

Boris Johnson s'haurà de sotmetre aquest vespre a una moció de censura forçada pel seu propi partit, el Partit Conservador, arran de l'escàndol de les festes celebrades a Downing Street en ple confinament, l'anomenat Partygate.

El president de l'anomenat Comitè 1922 --que és l'òrgan del partit que dirigeix l'elecció dels seus nous líders--, Grahan Brady, ha confirmat aquest matí que s'havien sumat prou peticions perquè la votació s'hagi de celebrar. En concret, ho han demanat 54 diputats conservadors, que qüestionen la gestió del líder tory.

Això és més del 15% dels 359 diputats que té el partit, el llindar mínim necessari. Tots ells han enviat una carta al president d'aquest comitè afirmant que han perdut la confiança en Johnson.

La votació es farà entre les sis i les vuit del vespre, hora britànica. És a dir, entre les set i les nou del vespre a Catalunya. Segons ha precisat Brady, els vots es comptaran "de forma immediata".

Johnson ha de sumar almenys 180 vots --la meitat més un dels diputats conservadors-- a favor seu per superar la moció. Si això passa, no es podria convocar una nova moció fins d'aquí 12 mesos.

Si perd la votació, els conservadors començarien el procés per triar el seu nou líder, que, si no se celebren eleccions, es convertiria en el nou primer ministre del Regne Unit.

En aquest cas, durant els dos mesos que sol durar aquest procés, Johnson podria mantenir-se en el càrrec fins que es triés el nou inquilí de Downing Street, o bé podria dimitir i forçar el nomenament d'un cap interí, que probablement assumiria el viceprimer ministre, Dominic Raab.

La votació és anònima. Per tant, ministres i alts càrrecs de l'executiu es poden oposar a Johnson sense que se sàpiga el seu nom, cosa que dificulta predir el nivell de suport que pot tenir el primer ministre.

"Una oportunitat per acabar amb mesos d'especulacions"

El portaveu del primer ministre a Downing Street ha afirmat que la moció "oferirà l'oportunitat d'acabar amb mesos d'especulació sobre el seu lideratge i permetrà al govern marcar el seu full de ruta i seguir endavant".

En un comunicat emès minuts després que s'ha sabut la notícia, ha afegit que "el primer ministre agraeix l'oportunitat de presentar el seu cas als parlamentaris i els recordarà que quan estan units i se centren en els temes que importen als votants no hi ha una força política millor".

Una de les fotos que van fer-se públiques de Johnson en una festa a Downing Street, al juny del 2020
Una de les fotos que van fer-se públiques de Johnson en una festa a Downing Street, al juny del 2020(Reuters)

Ja fa setmanes que el futur polític de Johnson està en entredit arran del Partygate, en especial després de l'informe final de la funcionària Sue Gray, que ha investigat tot el cas, en què critica la seva gestió. En aquest temps, el primer ministre ha descartat dimitir, malgrat les contínues peticions d'alguns diputats conservadors i també dels partits de l'oposició britànica.


L'antecedent: Theresa May

L'antecessora de Johnson al capdavant del Partit Conservador, Theresa May, va guanyar una moció de censura, presentada per l'oposició, per 200 vots a 117, el desembre del 2018.

Era prou majoria per mantenir-se al càrrec, però demostrava que més d'un terç dels diputats conservadors no la volien com a líder. Va anunciar la seva dimissió sis mesos després.

ARXIVAT A:
Boris JohnsonRegne Unit
Anar al contingut