Boris Johnson arribant a Downing Street (Reuters/Hannah McKay)

Boris Johnson confessa que va tramar un pla militar per robar vacunes de la covid a Holanda

L'exprimer ministre volia dissenyar amb la cúpula militar del Regne Unit un atac aquàtic amb llanxes inflables a un dels magatzems de vacunes que AstraZeneca té als Països Baixos
Redacció
TEMA:
Regne Unit

Boris Johnson es va plantejar fer una incursió armada en territori dels Països Baixos per apoderar-se de vacunes de la covid en plena pandèmia. L'exprimer ministre britànic ho confessa ara en les seves memòries, que sortiran a la venda el 10 d'octubre.

Ara s'ha fet públic un fragment d'aquestes memòries que, pel seu contingut, certifiquen la idoneïtat del títol escollit: "Unleashed" ("Desfermat").

Johnson explica que el març de 2021 va discutir amb un grup d'alts funcionaris militars com es podria fer una incursió fins a un gran magatzem que la farmacèutica AstraZeneca té a la població neerlandesa de Leiden. L'objectiu era apoderar-se d'un important carregament de vacunes de la covid en el moment àlgid de la pandèmia.

Detalla que es tractaria d'un "atac aquàtic" i que, un cop els soldats britànics arribessin a la costa dels Països Baixos, continuarien la incursió a través de la xarxa de canals holandesos amb llanxes inflables rígides fins a arribar a la factoria d'AstraZeneca.

El destacament militar hauria d'entrar per la força dins del magatzem farmacèutic i tenir el botí de les vacunes. Després les haurien de carregar en un camió articulat que les portaria fins a un dels ports del canal de la Mànega per transportar-les fins a territori britànic.

Boris Johnson assegura que ell només va encarregar l'estudi si seria tècnicament factible fer l'operació militar i que el cap adjunt de l'Estat Major de Defensa, el tinent general Doug Chalmers, li va dir que era un pla "certament factible".

Però també va advertir-lo que seria difícil dur a terme la missió "sense ser detectats". I, en conseqüència, el Regne Unit hauria de donar explicacions de per què els seus soldats havien entrat en territori d'un país aliat de l'OTAN i havien robat material altament sensible.

L'accés a la vacuna AstraZeneca estava, en aquell moment, al centre d'una disputa entre la Unió Europea i el Regne Unit sobre les exportacions. I Johnson creia que la UE estava tractant el Regne Unit "amb malícia". A les memòries, l'exprimer ministre britànic assegura que ell només volia "prendre allò que legalment era nostre i que el Regne Unit necessita desesperadament". 

Les objeccions que els alts càrrecs militars van posar al pla d'incursió van fer desistir Boris Johnson: "Per descomptat sabia que tenien raó i, en secret, estava d'acord amb el que pensaven, però no ho vaig dir en veu alta: tot allò era una bogeria"

Les festes a Downing Street

En un altre dels extractes de les memòries avançats, Boris Johnson nega que les festes que es van fer durant la pandèmia a Downing Street fossin descontrolades i salvatges. En referència a la polèmica del que es va conèixer com "Partygate", la celebració del seu 56è aniversari, Johnson assegura que va ser l'"esdeveniment més inconsistent de la història de les festivitats humanes". 

Assegura que ni a ell ni al llavors ministre del Tresor, Rishi Sunak, els va passar pel cap que aquella celebració "contradigués les regles": "No vam menjar, ni beure, ni tan sols hi va haver pastís. Acabava de passar la covid, no vaig cantar ni ballar."

Imatge que va publicar Boris Johnson al seu Facebook de la festa d'aniversari el 19 de juny del 2020 (Facebook Boris Johnson)

 

ARXIVAT A:
Boris Johnson Vacunes Regne Unit Països Baixos
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut