Bones notícies per als hipotecats: l'euríbor continua baixant i marca mínims de finals del 2022

Les turbulències dels mercats d'aquesta setmana han empès l'euríbor cap avall i aquest agost ha caigut al 3,2% per les expectatives de noves retallades dels tipus d'interès
Enllaç a altres textos de l'autor

Jordina Molas Salort

Periodista de la secció d'Economia de TV3 especialitzada en banca i finances

@jordinamolas
Actualitzat
TEMA:
Economia de butxaca

Els hipotecats poden tenir un respir important a finals de mes si l'euríbor segueix el camí que ha enfilat aquest agost: ha tingut les baixades en la taxa diària més fortes dels últims 8 anys. I això significa que, la mitjana provisional d'aquest mes d'agost ha caigut fins al 3,2%. 

Es van veient els efectes de la baixada dels tipus d'interès del Banc Central Europeu del juny i ara se li ha sumat les especulacions que els bancs centrals podrien retallar els tipus de manera més contundent que el que es preveia.

El dilluns negre a les borses accelera les expectatives de baixada de tipus

El detonant ha sigut el dilluns negre i les turbulències de tota la setmana a les borses. Va començar al Japó i ha sacsejat aquesta setmana els mercats de tot el món. Dilluns la borsa de Tòquio es va desplomar un 12,5% per les pors a una recessió als Estats Units i per la pujada dels tipus d'interès del Banc del Japó, que va fer reaccionar tots els inversors que s'havien endeutat en iens (unes operacions que es coneixen com a carry trade en anglès).

De retruc, van caure les principals borses d'arreu del món. També s'hi van sumar els dubtes sobre els set gegants tecnològics, com Nvidia o Apple, perquè s'han refredat les expectatives sobre el desenvolupament de la intel·ligència artificial. 

Per frenar-ho, van créixer les expectatives de baixades dels tipus d'interès. 

L'euríbor baixa i les hipoteques s'abaratirien

Com a conseqüència, la cara positiva d'aquesta setmana s'acabarà notant a les butxaques de molts consumidors que tenen hipoteca. Si l'euríbor acostuma a anticipar els moviments dels tipus d'interès, aquest cop ho ha tornat a fer. I aquest principi d'agost ha caigut més del que havia caigut els últims vuit mesos. És una xifra provisional, però la mitjana del mes ha caigut al 3,2 %, tres dècimes menys que la xifra amb la que va tancar el juliol. I vuit dècimes menys d'on estava ara fa un any, quan va arribar al 4% a l'agost.

Després de dos anys amb pujades contínues de les quotes, els hipotecats tindran ara un respir (3Cat)

I aquí és on es veurien els beneficis per a tots els hipotecats. Si el mes acaba en aquesta direcció, a qui toqui revisar ara veurà com les quotes se li rebaixen entre 60 i 70 euros al mes per una hipoteca mitjana a la qual quedin per pagar uns 150.000 euros. Després de dos anys amb pujades contínues de les quotes, a més de l'encariment de la cistella de la compra que han patit, ara tindran un respir: s'estalviaran uns 800 euros l'any per aquest deute. 

Les borses han frenat les pèrdues a finals de setmana

De totes maneres, si bé s'ha parat el cop i les borses nipones, Wall Street i Europa han aconseguit moderar les pèrdues a finals de setmana, fins ara no hi ha hagut senyals que els encarregats de la política monetària es desviïn del camí marcat.

El que sí que és a l'agenda són les reunions del Banc Central Europeu i de la Reserva Federal al setembre. Serà, doncs, després de les vacances quan s'haurà de veure quin moviment fan, tot i que hi ha consens entre els analistes que tocaria tornar a abaixar els tipus d'interès. 

Seu del Banc Central Europeu (3Cat)
ARXIVAT A:
Economia de butxaca Hipoteques Banca Banc Central Europeu Borsa
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut