Bolívia reobre la causa contra Lluís Roma, el jesuïta català acusat d'abusar de desenes de nenes

Després de la publicació de nova documentació, la Fiscalia de Bolívia considera que té més elements per desarxivar el cas, amagat pels Jesuïtes de Bolívia

RedaccióActualitzat

La Fiscalia de Bolívia ha decidit reobrir la investigació contra el jesuïta català Lluís Roma, conegut com a Lucho, per les agressions sexuals a desenes de nenes indígenes.

La decisió arriba després que El País hagi fet públics els documents que acrediten aquests abusos, entre els quals hi ha fotografies, vídeos i un dietari de 75 folis amb textos on Roma no estalviava en detalls.

Són els anomenats "manuscrits de Charagua", on apareixen els noms d'una setantena del centenar de nenes que en van ser víctimes.

Un dia després de la seva publicació, i després de la petició dels mateixos Jesuïtes de Bolívia, la Fiscalia de Bolívia ha decidit desarxivar el cas:

"Urgim la Fiscalia de l'Estat a reobrir el cas del jesuïta català Luis María Roma i els que consideri oportuns, davant l'evidència del testimoni de víctimes i el material col·lectat durant la investigació, per establir les responsabilitats dels que van poder conèixer els fets i no van haver actuat conforme a llei". Extracte del comunicat dels Jesuïtes de Bolívia

El fiscal general de Bolívia, Fausto Juan Lanchipa, justificava l'arxivament del cas perquè "no comptaven amb tots els elements", però explica que la situació ha canviat i ara "tenen la possibilitat de comptar amb testimonis".

En tot cas, el fiscal ha carregat durament contra els Jesuïtes de Bolívia, a qui acusa d'ocultar la seva investigació interna i de tenir "una conducta totalment reprovable".

Els Jesuïtes han reconegut ara que no van aplicar el protocol per denunciar aquest cas ni van seguir els procediments adequats per trobar les víctimes dels abusos.

En un comunicat, amb el títol "La companyia de Jesús a Bolívia no protegirà a ningú que tingui responsabilitat en els casos d'abusos", els Jesuïtes accepten que les actuacions que van portar a terme van ser "negligents, indolents i nefastes" perquè no es van centrar en les víctimes.

Lucho Roma es va establir molt jove a Bolívia, però els Jesuïtes no el van començar a investigar fins fa cinc anys, quan ja en tenia 84, l'edat amb què va morir.

Era el germà de Francesc Roma, acusat d'abusos sexuals als Jesuïtes de Casp, tal com recull el documental "La fugida", que ha desembocat en noves denúncies.

Envia un correu electrònic a bustiadenuncia@tv3.cat
ARXIVAT A:
Pederàstia Assetjament sexual Església
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut