El vehicle que ha quedat entravessat a l'entrada d'un túnel (Aleix Duran)

Mig centenar de ferits, 3 de greus, en l'accident d'un autobús a la C-32 entre Pineda i Tordera

Una grua de gran tonatge ha retirat el vehicle en què viatjaven treballadors d'Inditex cap a un quart de vuit del vespre

RedaccióActualitzat

Un autobús s'ha accidentat aquest dimarts al matí a l'entrada d'un túnel de l'autopista C-32 entre Pineda i Tordera.

Els 46 passatgers i el conductor del vehicle han quedat ferits de diversa consideració i han estat atesos pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

Segons el balanç del Departament de Salut a les set de la tarda, hi ha almenys 3 persones ferides greus a l'hospital. Hi ha una vintena de persones més ingressades en diversos hospitals amb ferides menys greus o lleus, o pendents dels resultats de les proves diagnòstiques.

L'autobús transportava 46 treballadors de l'empresa Inditex des de Barcelona cap a Tordera, a les oficines de les marques Bershka, Oysho i Massimo Dutti.

Les tasques de rescat han estat molt complicades per la posició en què ha quedat el vehicle, encastat a l'entrada del túnel. El vehicle s'ha pogut desencallar cap al migdia, com mostren aquestes imatges captades per Calella Comunicació. 


Durant la tarda, una grua de gran tonatge ha posat dret l'autobús i, cap a un quart de vuit del vespre, l'han retirat del lloc de l'accident per tal de traslladar-lo a un dipòsit de vehicles d'Igualada.

No ha estat fins gairebé la mitjanit quan s'ha pogut reobrir l'autopista, que ha estat tallada en sentit nord tot el dia, mentre es treballava per sanejar el túnel on havia quedat encastat el vehicle i es netejava la via.

El vehicle s'hauria desviat de la calçada i s'ha enfilat pel mur de l'entrada del túnel
Efectius dels GRAE dels Bombers han treballat en les tasques de rescat (Aleix Duran)

Ferits de diversa gravetat

En un primer moment el SEM ha informat que hi havia 3 ferits crítics i 22 ferits greus, d'acord amb la primera valoració al lloc dels fets, però els crítics han passat a ser considerats pacients greus un cop han arribat als diferents centres hospitalaris.

El Departament de Salut ha explicat que el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès un total de 47 persones ferides i la informació oficial sobre el seu estat ha anat evolucionant

A les 19.00 hores, tres dels ferits continuaven en estat greu: una dona de 28 anys ingressada a l'Hospital de la Vall d'Hebron amb una lesió medul·lar greu; un home de 40 anys a l'Hospital Germans Trias i Pujol, i una dona de 40 anys a l'Hospital Josep Trueta de Girona.

Un home de 28 anys que inicialment havia ingressat en estat greu a l'Hospital Comarcal de la Selva, l'han derivat de Blanes al Trueta i s'està pendent dels resultats de les proves diagnòstiques per acabar de valorar el seu estat de salut. 

A Can Ruti, a més del ferit greu, hi ha 3 ferits lleus. Un d'ells és el conductor de l'autobús, l'última persona de ser evacuada després d'estar diverses hores atrapat dins el vehicle.

Al Trueta també hi ha 3 pacients més pendents de resultats de proves diagnòstiques. Són tres dones de 26, 32 i 40 anys, respectivament. I se n'espera una quarta provinent de l'Hospital Comarcal de la Selva, on ja no queda cap pacient.

De fet, les altres 4 persones ferides a qui havien traslladat a Blanes ja han rebut l'alta domiciliària. A l'Hospital Comarcal Sant Jaume de Calella hi ha 2 persones ingressades en estat lleu. 

A l'Hospital de Mataró hi ha ingressats 7 pacients en estat lleu i 4 que estan pendents de proves diagnòstiques. Al CUAP Maresme han atès 9 pacients, menys greus o lleus, i ja han estat donats d'alta o traslladats a altres centres. 

Les 4 persones ingressades a l'Hospital Municipal de Badalona ja han rebut l'alta mèdica. 

El SEM ha muntat dos punts d'atenció sanitària on ha atès i, posteriorment, ha traslladat alguns dels ferits a diferents centres sanitaris. Allà també s'ha prestat atenció als familiars i se'ls ha ofert atenció psicològica.

El rescat, des de l'interior del túnel (Mossos d'Esquadra)

La companyia Monbus ha explicat que el vehicle havia sortit des de la plaça Tetuan de la capital catalana i que es tracta d'un autobús de doble eix amb capacitat per a 67 persones.

Fa deu anys que Monbus presta el servei d'autobús llançadora entre diferents punts de l'àrea de Barcelona i les instal·lacions d'Inditex a Tordera. La companyia cobreix 20 rutes diàries que traslladen més de 650 treballadors.


Fins al lloc dels fets s'hi han desplaçat diverses unitats dels Mossos i 24 dotacions dels Bombers, incloent-hi unitats de rescat dels GRAE. 

En total, el SEM ha mobilitzat 28 unitats: 14 ambulàncies i 2 helicòpters medicalitzats, 2 equips conjunts SEM-Bombers i un equip de psicòlegs per atendre els ferits i els seus familiars al Pavelló de Pineda. A més, també s'han mobilitzat 4 unitats de Transport Sanitari No Urgent i s'han activat equips d'Atenció Primària.

Segons els testimonis de l'accident, el vehicle s'hauria desviat i enfilat pel mur lateral del túnel, on ha quedat encastat amb 45 graus d'elevació.

 

Toc d'atenció de Trànsit als conductors professionals

Durant la roda de premsa que Trànsit ha ofert conjuntament amb els serveis d'emergència, el director del Servei Català de Trànsit ha remarcat que en les últimes hores hi ha hagut diversos accidents amb vehicles de gran tonatge implicats, i ha fet una crida a la prudència:

"Ha estat un accident molt greu, volem fer un toc d'atenció a la conducció responsable. Portem dos dies molt dolents, ahir hi va haver cinc accidents simultanis a l'AP-7. Demanem màxima prudència als conductors, especialment als conductors professionals."

Ramon Lamiel ha recordat que l'accident de l'autobús de Freginals va "marcar per sempre" la història dels accidents de trànsit al país, i ha evitat avançar quines podrien haver estat les causes del xoc d'aquest dimarts, que els Mossos estan investigant.

ARXIVAT A:
Trànsit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut