El pas pel Camí del Riu està barrat per una particular
El pas pel Camí del Riu està barrat per una particular (Júlia Albacar)
Catalunya migdia

Bloquegen amb troncs i pedres la via verda del Camí del Riu de Lleida, un pas en disputa

Un centenar de veïns s'han concentrat aquest dilluns per exigir a la Paeria la reobertura d'aquest sender, que segueix el curs del riu Segre i és molt utilitzat pels ciclistes

Enllaç a altres textos de l'autor

Júlia Albacar

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Lleida.

Actualitzat

La canalització del Segre al seu pas per la ciutat de Lleida fa gairebé 30 anys va suposar un abans i un després per a la capital del Segrià. Fent un paral·lelisme amb el que va passar a Barcelona amb el mar, podem dir que, amb les obres de canalització, Lleida va deixar de viure d'esquena al riu.

A partir d'aquell moment, els lleidatans van començar a fer-se seu aquest espai: per caminar, per jeure a la gespa, per passejar el gos, córrer o anar en bicicleta. Des d'aleshores s'ha continuat treballant en aquesta mateixa línia i el Camí del Riu n'és un bon exemple.


Via verda de 15 quilòmetres

El Camí del Riu uneix Lleida amb el municipi veí de Corbins, al nord-est de la ciutat. El seu recorregut va des de l'ermita de Butsènit i els aiguamolls de Rufea fins al meandre del Segre, travessant la capital del Segrià pel parc fluvial del riu i passant pel parc de la Mitjana.

El camí està tallat a prop del parc de la Mitjana (Ajuntament de Lleida)

La Paeria va arranjar aquest camí fa tot just 4 anys amb l'objectiu de consolidar-lo com una de les rutes preferides pels ciclistes i senderistes de la zona. Es van plantar 1.200 exemplars de vegetació arbustiva mediterrània, es van condicionar els camins del parc de la Mitjana i es van col·locar cartells explicatius dels punts d'interès de la ruta al llarg de tot el camí.

Un camí envoltat de verd, perfecte per anar a estirar les cames, que ara mateix està tallat


Barrat amb troncs i pedres

Els propietaris d'una finca situada a prop del parc de la Mitjana impedeixen fer el recorregut sencer --uns 40 minuts en bicicleta-- perquè han bloquejat el pas en aquest punt. 

Davant d'aquesta situació, diferents entitats de la ciutat van convocar aquest dilluns una mobilització de protesta per exigir a la Paeria la reobertura del Camí del Riu. La concentració va aplegar un centenar de persones, entre les quals hi havia representants d'entitats excursionistes, associacions i ciclistes i de l'Organització de Veïns del barri de Pardinyes.

La mobilització de protesta es va convocar a través de les xarxes socials (Júlia Albacar)

Violeta Sancho, de l'Associació Bici-Klistes, lamentava així la situació:

"El camí està molt bé perquè comunica Lleida amb Corbins sense necessitat d'anar per carretera. Només ha estat obert una setmana o dues, perquè de seguida hi van posar els troncs i el van tancar."

Els usuaris del Camí del Riu pressionen l'Ajuntament de Lleida perquè defensi l'interès general dels veïns per sobre del dels propietaris.


El cas és als tribunals

Segons la Paeria, el camí és propietat de l'Agència Catalana de l'Aigua, que té dret de pas sobre la finca. Això vol dir que els propietaris d'aquests terrenys no poden impedir-hi la circulació. 

Des de l'Ajuntament apunten que el cas s'està tramitant al jutjat contenciós administratiu, que ja va resoldre en un inici a favor de l'obertura del Camí del Riu. Els propietaris, però, han presentat recurs. Caldrà, per tant, veure com acabarà tot.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientUrbanisme
Anar al contingut