Antony Blinken acaba la gira al Pròxim Orient sense l'acord d'alto el foc entre Israel i Hamas

Les converses per a un alto el foc continuen al Caire aquesta setmana entre els mediadors --Estats Units, Egipte i Qatar-- per buscar noves fórmules que siguin acceptables per les dues parts

RedaccióActualitzat

El secretari d'estat nord-americà Antony Blinken ha acabat la gira al Pròxim Orient sense l'èxit que segurament esperava: aconseguir un acord d'alto el foc a Gaza.

Quan semblava que un pacte era a prop, perquè Israel havia acceptat una proposta de Washington, Hamas la va rebutjar ahir perquè diu que mantindria la presència de tropes israelianes a la frontera d'Egipte amb Gaza, i tampoc concreta que l'alto el foc sigui permanent.

Abans de deixar Doha, aquesta matinada, Blinken ha mantingut una conversa amb el seu homòleg qatarià, Mohamed bin Abdulrahman al-Thani. Tots dos han coincidit que la proposta de treva ja aborda les qüestions pendents perquè es "pugui aplicar ràpidament".

Blinken ha dit que farà "tot el possible" perquè Hamas accepti l'alto el foc, l'endemà de passar la pilota a la teulada de la milícia i assegurar que Israel accepta la proposta nord-americana.

El secretari d'Estat nord-americà s'ha reunit aquest dimarts amb el president egipci, Abdel Fattah al-Sisi, per continuar pressionant per a un acord d'alto el foc a la Franja. "Ha arribat l'hora de posar fi a la guerra", ha declarat el president egipci després de la trobada amb Blinken. Al-Sisi ha alertat que la manca d'acord per a una treva amenaça d'"ampliar l'abast del conflicte a la regió amb unes conseqüències que són difícils d'imaginar".

El secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, amb el president egipci, Abdel Fattah al-Sisi
El secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, amb el president egipci, Abdel Fattah al-Sisi (EFE)

La diplomàcia també està treballant perquè el conflicte de Gaza no es converteixi en una guerra regional. "Estem enviant els missatges necessaris a tots els actors potencials, incloent-hi l'Iran i Hezbollah, perquè evitin fer qualsevol pas que pugui intensificar el conflicte o estendre'l", ha apuntat Blinken.

Blinken saluda Netanyahu, aquest dilluns a Tel-Aviv
Blinken saluda Netanyahu aquest dilluns a Tel-Aviv (EFE)


Un alto el foc que s'allunya

Amb tot, la possibilitat d'un alto el foc sembla cada vegada més lluny. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha insistit que continuarà a la Franja fins a aconseguir la victòria i que no té previst marxar de la frontera amb Egipte.

Es tracta d'unes condicions que el govern israelià sap que Hamas no acceptarà. La milícia palestina rebutja l'última proposta d'alto el foc perquè creu que respon a les demandes israelianes i no a les seves.

Segons Hamas, l'alto el foc atorga a Israel el control del corredor Netzarim, al mig de la Franja, i del corredor Philadelphi, a la frontera entre Gaza i Egipte. A més, no preveu la retirada completa de l'exèrcit israelià de Gaza.

Les paraules de Netanuyahu no han agradat a Washington. El cap de la diplomàcia dels Estats Units no ha aportat més detalls sobre el contingut del document, però ha assenyalat que Washington no accepta que Israel "ocupi a llarg termini" l'enclavament palestí. "A l'acord queda clar el calendari i les localitzacions d'on l'exèrcit israelià es retirarà de Gaza, i és una cosa que Israel ha acceptat", ha afegit.

L'esborrany d'acord tampoc preveu la treva permanent, una demanda del moviment palestí. Es preveu que la represa de les negociacions es produeixi aquest dijous.

Les negociacions per a un alto el foc s'havien de reprendre aquesta setmana a El Caire, amb l'objectiu de buscar noves fórmules que siguin acceptables per les dues parts.

Però, segons una font pròxima a les delegacions, els mediadors -- Estats Units, Egipte i Qatar -- haurien decidit postposar les converses "fins a nou avís", possiblement després de constatar que l'acord està lluny de segellar-se.

La primera ronda de converses va acabar divendres passat a Doha sense acord, però amb avenços significatius, segons van comunicar els països mediadors.

El periodista de la secció d'Internacional de TV3 Joan Roura ha analitzat al "Telenotícies vespre" les converses de pau:

 

 

 

ARXIVAT A:
Pròxim Orient IsraelPalestinaGazaGuerra a Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut