Blinken posa pressió a Hamas perquè accepti l'alto el foc que ja tindria l'aval d'Israel

Hamas acusa Israel d'afegir noves condicions a l'acord, com el manteniment de les seves tropes a la frontera amb Egipte

RedaccióActualitzat

El secretari d'Estat nord-americà Antony Blinken assegura que Israel ha acceptat la darrera proposta d'alto el foc dels Estats Units i que la pilota ara està sobre la teulada de Hamas.

"En una trobada molt constructiva amb el primer ministre Netanyahu, avui m'ha confirmat que Israel accepta la "proposta pont", hi dona suport. Ara és cosa de Hamas fer el mateix", ha dit el secretari d'Estat. 

Blinken va aterrar diumenge a Israel per impulsar unes negociacions que es reprendran aquesta setmana al Caire. De fet, dimarts també serà a Egipte per discutir la seva proposta de treva amb els mediadors.

Aquest dilluns, s'ha reunit amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i amb el president Isaac Herzog. En una trobada que ha durat més de tres hores, els ha traslladat la importància de les converses per estabilitzar la situació i evitar una guerra regional.

"Aquest és el moment de la decisió. Segurament és la millor i potser l'última oportunitat de portar els ostatges a casa i d'aconseguir un alto el foc. També és el moment d'assegurar que ningú faci cap pas que pugui fer descarrilar el procés", ha defensat en una roda de premsa.
 

Pressió sobre Hamas

La primera ronda de converses va acabar divendres a Doha sense cap acord, però amb avenços significatius, segons van comunicar els promotors de l'alto el foc (Egipte, Qatar i els Estats Units).

La milícia islamista, que no va enviar els seus representants a Doha, recela de la proposta de treva i acusa Israel d'afegir-hi noves condicions, com el manteniment de les seves tropes al corredor Philadelphi, la frontera de la Franja amb Egipte.

Segons fonts pròximes a les negociacions, la delegació israeliana ja és al Caire per discutir amb la seva contrapart egípcia aquesta qüestió, que creuen que és "resoluble".

El secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, a l'aeroport de Tel-Aviv aquest diumenge (REUTERS/Kevin Mohatt)

Els principals obstacles per a l'acord

Ara per ara, sobre la taula de les negociacions hi hauria una "presència reduïda" de l'exèrcit israelià al corredor Philadelphi, i una retirada parcial de la Franja, dos punts que Hamas rebutja frontalment.  

Altres detalls que es discuteixen són la gestió del pas de Rafah --que connecta l'enclavament palestí amb Egipte-- i del corredor de Netzarim, que separa el nord del sud de la Franja. La proposta d'acord preveu una supervisió israeliana sobre els dos passos, però en el cas de Rafah, la gestió passaria a mans de l'Autoritat Nacional Palestina.

Més oberta està la carpeta dels ostatges israelians i els presoners palestins: no hi ha detalls del calendari de l'intercanvi, ni de la xifra de presos i ostatges, ni l'ordre pel qual podrien sortir. Sigui com sigui, aquesta és la condició per declarar l'alto el foc temporal.

Les negociacions sobre la reconstrucció de Gaza i l'aixecament del bloqueig israelià sobre el territori palestí es debatrien en la segona fase, en funció dels resultats de la treva amb Hamas.

Continua l'ofensiva a Gaza

La comunitat internacional insta urgentment les parts a signar l'alto el foc, després de deu mesos d'una guerra devastadora que ha deixat més de 40.000 palestins morts i dos milions de desplaçats, i amb l'amenaça d'un conflicte regional planant sobre el Pròxim Orient.  

Una parella de desplaçats palestins seguint l'ordre d'evacuació del camp de refugiats de Maghazi, al centre de la Franja de Gaza, aquest dissabte (REUTERS/Ramadan Abed)

Malgrat aquest nou impuls negociador, l'ofensiva israeliana a Gaza continua. Aquest diumenge, les tropes israelianes han estès les seves operacions per primera vegada a Deir al-Balah, al centre de la Franja, on hi ha milers de gazians desplaçats per l'ofensiva de Rafah.

Almenys 25 persones han mort i 72 han quedat ferides pels atacs israelians aquest diumenge.

Una família plora davant dels cossos de les víctimes dels últims atacs israelians a Deir al-Balah (REUTERS/Ramadan Abed)
ARXIVAT A:
Guerra a Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut