"Birra", una de les paraules candidates a ser el neologisme del 2022

"Birra", "tuti" o "poliamor": crida a votar entre les 10 propostes a neologisme de l'any

L'Observatori de Neologia de la UPF i l'IEC obren el període de votació per triar la paraula del 2022; es podrà votar fins a la mitjanit del 22 de desembre

RedaccióActualitzat

"Birra", "metavers", "micromobilitat", "nanosatèl·lit", "poliamor", "revictimització", "salut mental", "submissió química", "tuti" i "violència vicària" opten a convertir-se en el neologisme de l'any 2022.

L'Observatori de Neologia de la UPF i l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) han fet una crida a participar en la tria del neologisme d'aquest any amb l'obertura, aquest dilluns, de la votació. Es podrà votar fins al dijous 22 de desembre a les 24 hores a través de la web neologisme.cat.

Com cada any, es proposen paraules que no són al Diccionari de la Llengua Catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC) i que són noves o l'ús de les quals ha tingut un augment de freqüència considerable. Com a novetat, s'ha decidit que una de les deu paraules sigui simplement un mot prou antic i usat que es troba a faltar al diccionari, i aquest any és birra.

El Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans ha incorporat 21 paraules noves
El Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans incorpora cada any noves paraules (CCMA)

Quan s'acabi el període de votació, el divendres 23 de desembre, es farà públic el neologisme guanyador. Llavors, com cada any, el neologisme escollit serà discutit per la Comissió Lexicogràfica de la Secció Filològica de l'IEC com a candidat per ser incorporat al diccionari normatiu.

La campanya per escollir el neologisme de l'any és una iniciativa que pretén fer visibles els temes que interessen a la societat i acostar la llengua als parlants. 


"Negacionisme", la guanyadora el 2021

En l'edició de l'any passat, en què van votar fins a 8.045 persones, i en ple context de la pandèmia sanitària, "negacionisme" va ser el neologisme més votat, i ja està incorporat al diccionari de l'IEC

En anys anteriors, els neologismes guanyadors van ser "coronavirus" (2020), "emergència climàtica i animalista" (2019), "sororitat" (2018), "cassolada" (2017), "vegà/vegana" (2016), "dron" (2015) i "estelada" (2014).

 

ARXIVAT A:
Català
Anar al contingut