El nucli privat de Binibèquer Vell compta amb 165 cases situades en un terreny davant el mar (iStock/IHervas)

Binibèquer Vell decideix en referèndum no vetar els turistes i ampliar l'horari de visita

Els propietaris de la urbanització privada de Menorca coneguda per les cases blanques i els carrerons estrets van convocar la votació per gestionar la sobrecàrrega de visitants

Actualitzat

Els propietaris del nucli de Binibèquer Vell, a Menorca, han descartat tancar als turistes l'accés a aquesta urbanització privada coneguda per les seves cases blanques i els carrerons estrets, i ampliaran tres hores l'horari de visita que hi havia fins ara. Els turistes podran accedir-hi entre les 10.00 i les 22.00. 

Així ho han decidit en un referèndum que van fer divendres davant els problemes que ocasionen els més de 800.000 visitants anuals que rep aquest nucli del municipi de Sant Lluís i que s'ha batejat com la Míkonos menorquina.

Uns 800.000 visitants s'acosten cada any a aquesta urbanització privada del municipi de Sant Lluís, a Menorca (3Cat)

L'abril del 2023, la comunitat de propietaris ja va establir un horari de visites al nucli privat entre les 10.00 i les 22.00, però des del maig passat havien restringit encara més l'accés als turistes, entre les 11.00 i les 20.00, pendents de prendre una decisió definitiva aquest estiu. 

Coincidint amb la reunió anual de la junta de propietaris, el 70% dels veïns han votat en la consulta a favor de recuperar l'horari de visites de dotze hores i només el 30% han defensat tancar del tot l'accés dels turistes al nucli de Binibèquer Vell.

La comunitat de propietaris de Binibèquer Vell té en marxa una campanya de conscienciació adreçada als turistes (3Cat)

Demanen no entrar a les cases ni pujar a escales i balcons

Des de fa dos anys la comunitat de propietaris ha impulsat una campanya de conscienciació per afavorir la convivència entre els turistes i els residents de la urbanització, després que s'hi registressin alguns episodis d'incivisme.

Óscar Monge, que fins ara era el president de la comunitat de propietaris, ha explicat al 324.cat que els bons resultats d'aquesta campanya han propiciat la decisió final dels veïns de no restringir encara més les visites al nucli:

"La mesura ha estat bona. Hi ha hagut una pacificació dels carrers i a partir de les deu de la nit no hi queda pràcticament ningú."

Als visitants els demanen que passegin pel nucli en silenci, que el mantinguin net, que no entrin a les cases ni pugin a escales i balcons. Altres normes també prohibeixen asseure's en cadires privades i prendre fotografies o de l'interior de les cases o amb finalitats comercials.

La normativa de les visites a Binibèquer Vell és ben visible en diferents indrets d'aquesta urbanització privada (3Cat)

El nucli de Binibèquer Vell es va començar a construir el 1964 i actualment consta de 165 cases repartides sobre un terreny davant del mar. Els impulsors es van inspirar en les construccions i carrerons de les illes del Mediterrani grec.

Precisament els carrers estrets i les vistoses cases blanques amb parets irregulars atreuen cada cop més turistes i, de fet, aquest nucli és un dels més visitats i fotografiats de Menorca.

El nucli de Binibèquer Vell s'inspira en les construccions i carrerons de les illes del Mediterrani grec (3Cat)

Creixen les protestes contra la massificació turística a les Balears

Posar fre a l'arribada massiva de turistes és una de les principals demandes d'entitats socials, veïnals i ecologistes de les Balears, que els últims mesos s'han mobilitzat i han fet accions de protesta en platges i altres indrets de l'arxipèlag.

Les illes Balears van rebre 17,8 milions de turistes el 2023, un 8% més que l'any anterior, segons l'Institut d'Estadística de les Illes Balears. La majoria, 12,5 milions, van visitar Mallorca; 3,7 milions van anar a Eivissa i Formentera, i 1,6 milions, a Menorca.

 

ARXIVAT A:
TurismeIlles Balears
Anar al contingut