Planta de fabricació de Geely a la Xina (Reuters)

Biden vol vetar la importació de cotxes amb software xinès i rus als Estats Units

Washington vol evitar que des de Pequín i Moscou es recopilin dades sobre els conductors nord-americans i les infraestructures nacionals
Jordi Martínez Pallejà
TEMA:
Estats Units

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha posat sobre la taula una nova normativa per prohibir la circulació de cotxes fabricats amb tecnologia vinculada a la Xina i Rússia que tinguin connectivitat, és a dir, que es comuniquin amb infraestructures o bé amb plataformes del fabricant.

La nova legislació afectaria també els vehicles autònoms, que circulen sense conductor. La mesura, a la pràctica, suposa el tancament del mercat a tots els cotxes xinesos nous.

La normativa proposada busca prohibir la importació i venda de vehicles de la Xina i Rússia que incloguin software o hardware de comunicacions, com mòduls bluetooth, telefonia mòbil, sistemes satel·litaris i wifi.

 

Raons de seguretat nacional 

La mesura respon a preocupacions de seguretat nacional, ja que les autoritats nord-americanes temen que les empreses xineses i russes accedeixin a les dades dels conductors i de les infraestructures dels Estats Units.

També hi ha la por que fins i tot puguin controlar remotament els vehicles per provocar accidents o bloquejar carreteres, segons ha explicat la secretària de Comerç del govern de Biden, Gina Raimondo.

 Ara mateix gairebé tots els vehicles nous dels Estats Units, tant els de combustió com els elèctrics, es consideren connectats. Tenen un hardware que els permet connectar-se a internet o a serveis al núvol i poden compartir dades amb dispositius dins del vehicle o bé amb altres conductors. 

Un pla de cara al nou mandat

Ara s'obre un període de trenta dies perquè el públic i la indústria del sector de l'automòbil presentin esmenes a la proposta. La idea és que la nova llei entri en vigor abans del 20 de gener del 2025, quan Biden abandonarà la Casa Blanca.

Tot i això, els fabricants de cotxes tindran un termini per adaptar-s'hi. Les restriccions sobre software seran efectives el 2027, mentre que la prohibició sobre hardware començarà el gener del 2029.

 

ARXIVAT A:
Estats Units Xina Seguretat
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut