Netanyahu ha rebut Biden al peu de l'Air Force One (Reuters/Evelyn Hockstein)

Biden a Netanyahu, sobre l'atac a l'hospital de Gaza: "Sembla que ha estat l'altre bàndol"

El president dels Estats Units s'ha reunit amb el primer ministre d'Israel l'endemà de l'atac a l'hospital Al-Ahli, que hauria deixat centenars de morts

Actualitzat

Joe Biden Benjamin Netanyahu s'han reunit a Israel, amb el rerefons de l'atac a l'hospital Al-Ahli de Gaza, que Israel atribueix a la Jihad Islàmica i Hamas i les autoritats palestines, a l'exèrcit d'Israel.

En una breu declaració abans d'afegir a la trobada els membres del seu gabinet, Netanyahu ha insistit que Israel no n'és responsable. "Israel vol minimitzar les víctimes i Hams les vol maximitzar", ha dit el primer ministre israelià, que acusa el grup armat de fer servir els civils palestins com a "escuts humans".

Una de les primeres paraules del president dels Estats Units a Tel-Aviv ha estat justament per donar suport a la versió israeliana: "D'acord amb el que he vist, sembla que ha estat l'altre bàndol, no tu, però hi ha molta gent que no n'està segura, així que haurem de superar moltes coses", ha dit Biden davant dels mitjans que registraven l'inici de la reunió amb el primer ministre Netanyahu. 

Biden ha dit que està "profundament trist i indignat" per l'atac, alhora que ja destacat el "coratge, el compromís i la valentia" del poble israelià. Això, després que Netanyahu li ha agraït la visita i ha afirmat: "De la mateixa manera que el món civilitzat es va unir per derrotar els nazis i es va unir per derrotar l'Estat Islàmic, s'hauria d'unir per derrotar Hamas".

Biden i Netanyahu s'han dirigit breument als mitjans abans de la reunió (Reuters/Evelyn Hockstein)

L'atac a l'hospital de Gaza ha provocat la cancel·lació de la trobada posterior que Biden tenia prevista a Jordània amb el president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, així com amb el rei Abdullah de Jordània i el president d'Egipte, Abdel Fattah al-Sisi.

"Si se celebra aquesta cimera, volem que en surti una solució que no sigui altra que aturar la guerra, respectar la humanitat dels palestins i lliurar-los l'ajuda que mereixen", ha afirmat el ministre d'Exteriors jordà, Ayman Safadi, després d'anunciar que no acollirien la trobada del president nord-americà amb els líders àrabs.

Segons la Casa Blanca, s'ha suspès de forma consensuada, després d'una conversa de Biden i el rei jordà.  "Tots dos han coincidit que ara no és el moment d'intentar organitzar aquesta reunió, després que el president Abbas ha deixat molt clar, comprensiblement, que volia tornar a casa per passar tres dies de dol", ha afirmat el portaveu, John Kirby.


Hezbollah acusa els EUA de ser "còmplice de les massacres"

L'organització islamista Hamas, inclosa en la llista de grups considerats terroristes per la Unió Europea, ha acusat Washington de ser "còmplice de les massacres" d'Israel a Gaza.

En un comunicat, la milícia islamista que controla la Franja de Gaza ha acusat Joe Biden de "fer costat cegament a la narrativa sionista" en posar en dubte la responsabilitat israeliana en l'explosió d'aquesta nit a l'hospital Al-Ahli de Gaza.

"La insistència del govern dels Estats Units d'adoptar la narrativa que impulsa el primer ministre de l'enemic sionista mitjançant les seves mentides i declaracions falses, només és un esforç sionista barat en la guerra d'extermini i les salvatges massacres".

Segons primeres informacions, l'atac hauria causat centenars de morts, tot i que Israel considera aquesta xifra inflada.

 

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaGazaJoe BidenGuerra Hamas-IsraelHamàs
Anar al contingut