Obama i Biden el juny del 2022
Fins ara, l'expresident Obama ha mostrat suport públicament a qui va ser el seu vicepresident durant vuit anys (Europa Press/Chris Kleponis)

Obama afegeix encara més pressió i diu que Biden hauria de reconsiderar la candidatura

Després que Biden admetés per primer cop que podria deixar la cursa electoral per raons de salut, Obama i dos líders actuals del partit --Pelosi i Schumer-- demanen al president que s'ho repensi

Actualitzat

La pressió sobre Joe Biden perquè abandoni la cursa electoral continua creixent. L'últim a afegir-se a una llarga llista de demòcrates que estarien a favor de substituir-lo és Barack Obama, segons ha avançat el Washington Post.

L'expresident Obama --que va tenir a Biden de vicepresident durant vuit anys-- hauria dit al seu cercle més proper que l'actual mandatari "hauria de reconsiderar seriosament la viabilitat de la seva candidatura" a les eleccions del novembre.

Fins ara, Obama li havia mostrat sempre el seu suport: després del mal paper de Biden al debat electoral contra Trump, va escriure a X que "les males nits de debat" són coses que passen.

A més, dos pesos pesants del partit, el líder demòcrata al Senat dels Estats Units, Chuck Schumer, i l'expresidenta de la Cambra Nancy Pelosi, també defensen que Biden es retiri de la campanya per a la reelecció per la preocupació de no poder derrotar Donald Trump.

La influent Pelosi hauria mantingut una trucada telefònica amb el president Biden, en la que l'hauria advertit que les enquestes mostren que no pot derrotar Trump i podria "destruir les possibilitats dels demòcrates de guanyar", segons ha informat la CNN.

Schumer i el cap dels representants demòcrates electes a la Cambra, Hakeem Jeffries, van visitar a Biden per fer-li saber que hi ha "preocupació a les seves files pel fet que podria privar-los de la majoria", segons informa el New York Times.

23 congressistes demòcrates i un senador també li han reclamat que faci un pas al costat, i molts més han expressat dubtes sobre la seva edat i agilitat mental per afrontar la dura campanya contra el candidat republicà.

El líder demòcrata segueix fent campanya per tot el país a bord de l'avió oficial, l'Air Force One (Reuters/Tom Brenner)

Ha donat positiu en covid

En paral·lel, aquest dimecres, Biden ha suspès la campanya electoral després d'haver donat positiu en covid.

Segons un comunicat de la Casa Blanca, el president presenta símptomes lleus de la malaltia i està completament vacunat. Tanmateix, l'anunci afegeix més motius de preocupació sobre el seu estat de salut.

L'avió presidencial, l'Air Force One, l'ha traslladat a casa seva, a Delaware, per confinar-se. 

Just abans de pujar a l'avió a Las Vegas, el president nord-americà, a preguntes dels periodistes, ha respost que es troba bé i ha aixecat el dit polze.

En un missatge a les xarxes socials, Biden també ha assegurat que es troba bé i que continuarà treballant, però confinat, mentre es recupera:

La Casa Blanca ha informat que el president estava "totalment vacunat". Hores abans de l'anunci, el candidat demòcrata saludava i feia petons amb aparent normalitat en un restaurant mexicà de Las Vegas.

L'anunci de la seva infecció i l'obligació de confinar-se arriba quan Biden s'està jugant la supervivència política. Si un refredat el va debilitar en el cara a cara amb Trump, com el pot afectar la covid?

Biden tossint aquest dimarts a Las Vegas
Joe Biden, aquest dimarts, en un acte a Las Vegas (Reuters/Tom Brenner) (Reuters/Tom Brenner)

Avisa que es retiraria per un problema mèdic

Des del debat electoral, a Biden li han fet la mateixa pregunta a totes les entrevistes: "Què podria convence'l per retirar-se de la cursa electoral?".

I, per primera vegada, el president dels Estats Units ha obert la porta aquest dimecres que una qüestió de salut l'aparti de ser el candidat demòcrata.

En una entrevista emesa aquest dimecres a BET News, Biden ha respost:

"Si em sorgís algun problema mèdic, si els metges vinguessin a veure'm i em diguessin: tens aquest problema o aquest altre."

Fins ara, davant la pressió creixent pels seus lapsus i incongruències durant aparicions públiques, el demòcrata sempre s'hi havia negat en rodó.

De fet, fa deu dies va assegurar que només abandonaria la cursa per la Casa Blanca si Déu l'hi demanava.

"Si el Senyor Totpoderós baixés i em digués 'Joe, deixa la cursa', jo abandonaria la cursa. Però el Senyor Totpoderós no baixarà. Vull dir, només amb aquestes hipòtesis."

A la mateixa entrevista, ha tornat a admetre que durant el debat va cometre "errors greus" i ha fet valdre la seva experiència: "Francament, crec que l'única cosa que aporta l'edat és una mica de saviesa, i crec que he demostrat que sé com fer les coses pel país."

Per la seva banda, Trump, que ha reaparegut per la convenció que celebra el partit aquesta setmana, lidera la gran majoria de les enquestes, i ho fa amb encara més avantatge després de sobreviure a un atemptat. 

ARXIVAT A:
Joe BidenCovid-19Eleccions Estats Units 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut