Biden presenta Zelenski com a "president Putin" i diu a Harris "vicepresident Trump"

El president dels Estats Units insisteix a presentar-se a les eleccions i assegura que tornarà a vèncer a Trump al novembre

RedaccióActualitzat

El president dels Estats Units, Joe Biden, tampoc no ha aconseguit dissipar els dubtes sobre el seu estat de salut durant la seva intervenció en la cimera de l'OTAN que s'ha fet a Washington. Ha tingut alguns lapsus que criden l'atenció i ha perdut el fil, deixant frases inconcluses, més d'una vegada.

Tot això, enmig de les peticions creixents perquè renunciï a la candidatura demòcrata en les eleccions presidencials que s'han de fer el 5 de novembre, arran de la imatge que va projectar en el debat electoral amb Trump celebrat el 27 de juny.

La primera confusió ha arribat quan Biden ha presentat el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i l'ha anomenat Putin, el cognom del president rus, que el 24 de febrer del 2022 va ordenar la invasió d'Ucraïna.

Biden i Zelenski, durant la cimera de l
Biden i Zelenski, durant la cimera de l'OTAN a Washington (Reuters/Yves Herman)

"Senyores i senyors, el president Putin", ha dit Biden, que, de tota manera, s'ha corregit ràpidament i ha atribuït l'error al fet que està molt concentrat a "vèncer Putin".

El segon lapsus s'ha produït durant l'esperada roda de premsa en solitari de Biden davant dels mitjans acreditats a la cimera. En un moment, referint-se a la seva companya de tiquet electoral i vicepresidenta, Kamala Harris, l'ha anomenada Trump, el cognom de l'expresident que aspira a tornar a la Casa Blanca després que Biden el derrotés fa quatre anys.

"No hauria escollit la vicepresidenta Trump com a vicepresidenta si pensés que no estava qualificada per ser vicepresidenta", ha dit. 

Trump no ha perdut l'oportunitat d'atacar el seu rival polític i posar-lo en evidència. L'ha tornat a anomenar "crooked Joe", traduïble per "Joe el fraudulent", com acostuma a fer, i s'ha referit a la seva compareixença com "la seva roda de premsa de 'nen gran'". Després de remarcar la confusió de cognoms, encara ha afegit, amb exclamació: "Bona feina, Joe."


Biden, de tota manera, no ha callat i s'ha mostrat molt bel·ligerant amb Trump. A les xarxes, responent el seu missatge de burla, ha escrit que coneix perfectament la diferència entre Harris, que havia exercit de fiscal, i el magnat expresident: "Una és una fiscal, l'altre és un delinqüent."

Ja abans, en la mateixa roda de premsa, quan li han recordat que s'ha confós i ha dit "Trump" en comptes de "Harris", Biden ha tancat la seva intervenció qüestionant la capacitat del seu rival: "Escolteu-lo", s'ha limitat a dir.   

Biden, durant la seva intervenció a la cimera de l'OTAN
Biden, durant la seva intervenció a la cimera de l'OTAN (Reuters/Yves Herman)

La compareixença de Biden ha tancat una cimera de l'OTAN, que ha commemorat els 75 anys de l'existència de l'Aliança Atlàntica i en què els líders de 24 països han presentat una declaració conjunta que subratlla que la seguretat d'Ucraïna és "integral" a la de la "regió euroatlàntica i més enllà".


Biden insisteix que serà el candidat

Biden, en qualsevol cas, ha insistit que pensa presentar-se i que es considera el millor candidat per batre Trump. "El vaig vèncer una vegada i ho tornaré a fer", ha dit. 

Ha admès, això sí, que si li diguessin que els sondejos el donen com a clar perdedor davant Trump abandonaria la cursa electoral en favor de Harris, que ha defensat que està qualificada per ser presidenta. Tot seguit, però, ha afegit, fent broma i tot, que no hi ha cap enquesta que el convidi a retirar-se.

 

Biden ha tret importància als lapsus que ha comès (Reuters/Nathan Howard)

En algun moment de la roda de premsa, Biden ha arribat a mostrar-se molest pel fet que li recordessin els lapsus que havia comès, als quals ha tret importància: "Has vist que el meu lideratge causés cap dany a aquesta cimera? Has vist cap cimera més exitosa?", ha preguntat al periodista.

També ha tret importància a les veus que li demanen que faci un pas al costat, i ha dit que no sent que els aliats de l'OTAN li demanin que es retiri. Ben al contrari, ha assegurat que li diuen que cal vèncer Trump, perquè seria un desastre.

"He d'acabar la feina", ha defensat, després que la setmana passada va assegurar en una entrevista que només abandonarà "si baixa Déu totpoderós" i l'hi demana.
 

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsVladímir PutinVolodímir ZelenskiJoe BidenEleccions Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut